Доступність посилання

ТОП новини

Під посольством Білорусі у Києві влаштували акцію на підтримку політв’язнів


Акція на підтримку білоруських політв'язнів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Під посольством Білорусі в Києві відбулась акція на підтримку білоруських політичних в’язнів. Мітинг організував рух солідарності «Разом» до Міжнародного дня солідарності з громадянським суспільством Білорусі.

На акції були присутні білоруський опозиціонер, голова Руху солідарності «Разом» і ГО «Білоруський центр» В’ячеслав Сівчик, український письменник і перекладач Олександр Ірванець, сестра одного із загиблих у сутичках на вулиці Грушевського в Києві Михайла Жизневського – Христина Жизневська.

Учасники акції тримали біло-червоно-білі і жовто-блакитні стяги, плакати на підтримку білоруських політв’язнів, портрети арештантів, щити з гербом «Погоня», а також поставили ляльку Лукашенка, якій під кінець мітингу символічно відрубали голову.

Приводом до акції протесту стало ув’язнення двох активістів руху «Разом» – Алєся Макаєва та Іллі Добротворова. Макаєва затримали 27 липня у Мінську, коли він повертався з костелу св. Симона та Єлени після традиційної щоденної молитви з біло-червоно-білим стягом у руках. Добротвора затримали 29 липня в Будинку правосуддя за національний герб «Погоня» і плакат з лозунгом «Свободу політв’язням» під час судового засідання у справі правозахисника Андрея Бондаренка. Алєсь Макаєв та Ілля Добротворов були організаторами низки акцій в підтримку Євромайдану та дотримання прав і свобод в Україні.

За словами учасників акції, за увесь час у Білорусі було понад 200 політичних в’язнів. Учасники акції тримали в руках портрети деяких з них, а саме: Ігоря Аліневича, Явгена Васьковича, Миколи Дзядка, Едуарда Лобового, Васіля Парфянкова, Артема Прокопенка, Миколи Статкевича.

До протестувальників ніхто з працівників посольства Білорусі не вийшов.

XS
SM
MD
LG