Доступність посилання

ТОП новини

100-річчя початку Першої світової і нинішня агресія проти України


У бельгійському Льєжі відзначили 100 років початку І світової війни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

У бельгійському Льєжі відзначили 100 років початку І світової війни

Льєж – Європа відзначає сторіччя початку Першої світової війни. У бельгійському місті Льєж зібралися десятки державних лідерів та міністрів із країн-учасниць цих кривавих подій. Водночас ці урочистості стали й нагодою для того, щоб нагадати, що конфлікти тривають, зокрема, зовсім поруч із співдружністю європейських держав, тобто – в Україні.

У місті Льєж на церемонії, присвяченій початку Першої світової війни, глави багатьох держав звернули увагу на необхідність припинення конфліктів сьогодення, зокрема, насилля на сході України.

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Французький президент Франсуа Олланд у своєму виступі згадав про численні конфлікти, що тривають в усьому світі, зокрема, в Україні, Лівані, Іраку, Сирії та в Смузі Гази.

Залишатися нейтральними сьогодні не можна, коли поруч із Євросоюзом народ бореться за свої права й територіальну цілісність, зауважив він.

«Тому постало зобов’язання діяти. І саме Європейський союз має взяти на себе цю відповідальність разом із Організацією Об’єднаних Націй. Сьогоднішні відзначення (100-річчя початку Першої світової війни) мають для цього стати сигналом», – додав він.

Цього дня рівно сто років тому німецький посол передав декларацію про оголошення війни Франції. Незважаючи на нейтралітет Бельгії, німецькі війська почали вторгнення на її територію. Британія теж вступила у війну з Німеччиною. Тут, на західному фронті, починаються воєнні дії в добре укріпленому місті Льєж, який охороняється гарнізоном із 40 тисяч осіб.

Німці не очікували такого потужного опору. Тим часом Чорногорія оголошує війну Австро-Угорщині. Австро-Угорщина – Росії. Сербія – Німеччині. Криза погіршувалася щодня. Світ опинився на межі катастрофи – Першої світової війни.

Нестабільність далі переслідує Європу – принц Вільям

Серед нинішніх учасників вшанування роковин Першої світової війни були й німецький президент Йоахім Ґаук, король та королева Бельгії. Британію представляли принц Вільям і його дружина Кейт.

Нестабільність продовжує переслідувати наш континент, зазначив у своєму виступі принц Вільям.

Події в Україні свідчать, що нестабільність продовжує переслідувати наш континент
британський принц Вільям

«Події в Україні свідчать, що нестабільність продовжує переслідувати наш континент. Мир, яким ми тут всі насолоджуємося як союзники та партнери, не означає тільки припинення кровопролиття. Він має значно глибше значення: те, що тут всі нині разом – президент Німеччини і Австрії, інші нації, що були ворогами, – це доказ потужності примирення», – заявив принц Вільям.

«Там, де відмовляються від діалогу, «починає розмову» зброя», – зауважив зі свого боку бельгійський прем’єр-міністр Еліо Ді Рупо, додаючи, що «будувати мир без поваги й терпимості неможливо».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG