Доступність посилання

ТОП новини

Друзенко: економічні санкції Європи фантастичні, але це не зупинить Путіна


Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

Останній цикл санкцій Європи не так ударив по Росії, як став ознакою солідарності, сказав Радіо Свобода Уповноважений з питань національної політики, політолог-міжнародник Геннадій Друзенко. «Європа припинила намагатись бути миротворцем, бо така позиція призвела до появи людських жертв. Європейська спільнота нарешті зайняла позицію – для об’єднаної Європи це фантастично. Європейські лідери зрозуміли, що це війна не «десь там», а, як мінімум регіональна. Вони просто змушені були, під тиском своїх виборців, піти на рішучі кроки», – сказав Друзенко.

«Проте цей крок не зупинить війну в Україні. Щоб кардинально переламати хід операції, необхідна військова допомога. Ми сподіваємось, що Європа з Америкою почнуть постачати Україні техніку, сучасну високоточну технологічну зброю та засоби захисту, які тут дуже необхідні», – додав експерт.

Для того, щоб зрозуміти позицію європейських країн стосовно ситуації в Україні, необхідно зрозуміти передісторію політичних рішень євроспільноти, вважає політолог.

«Поствоєнна Європа апріорі не придатна для спротиву мілітарній агресії, з чим сьогодні і стикається Україна. Це можна називати гібридною війною, терористичною операцією, як завгодно, але ми маємо пряму агресію, коли техніка перетинає кордон, коли застосовується важка зброя, і тут Європа нам просто нездатна допомогти. Після Другої Світової війни європейські країни налякані, шоковані результатами двох Світових війн, тому займає позицію, що про все можна домовитись. Це код, ключове слово Європи – компроміс. Вони так поводились з Іраном, з Югославією. Потім втручались війська НАТО в особі США, будемо відверті, але не Європа», – сказав Друзенко.

«Україна опинилась на зіткненні цивілізацій. Тут зіткнулись два світи різних цінностей, що виявились несумісними. Україна – це передова. Європа має зрозуміти, якщо ця передова буде програна, буде програна війна за західний світ, за світ свободи, ринкової економіки, людської гідності – тих цінностей, на яких Захід і постав», – наголосив він.

Упродовж минулого тижня й початку нинішнього Євросоюз, а також США і низка інших країн оголосили про нові санкції проти осіб, компаній, банків і деяких секторів російської економіки через дії Росії на дестабілізацію становища в Україні, зокрема втручання на сході України та анексію Криму.

XS
SM
MD
LG