Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії: «СБУ знущається над бійцями 51-ї бригади»


Російські державні ЗМІ поширюють інформацію про те, що над бійцями 51-ї бригади, яких звинувачують у дезертирстві, знущаються представники СБУ. Тим часом, російські медіа також виправдовують одеських міліціонерів, звільнених після сутички з мітингувальниками в Одесі під час концерту Ані Лорак.

Російський державний телеканал «НТВ» опублікував на своєму сайті статтю під заголовком «В Україні б’ють і залякують солдатів, що побували в Росії».

Із посиланням на «ИТАР-ТАСС», телеканал повідомляє, що журналісти начебто зв’язалися телефоном з бійцем 51-ї бригади, який розповів про «знущання й катування, які чинили працівники СБУ».

«Двоє з тих, хто повернулися, спробували втекти. Через два дні їх повернули. Побиті до півсмерті. Сказали, що зловила міліція, а потім до відділку заявилися активісти місцевого «Правого сектора» і били їх, а СБУшники, мовляв, на них тиснуть і проводять по кілька допитів на день», – цитує «НТВ» нібито анонімного військового.

Однак, директор Запорізького обласного центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги Олена Дємєнєва, яка займається справою бійців, звинувачених у дезертирстві, спростувала цю інформацію.

«На сьогоднішній день адвокатами Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надається допомога 32 бійцям. Від жодного з бійців не надходила така інформація щодо побиття або якогось психічного чи іншого впливу на них, тому що адвокати б моментально на це відреагували», – розповіла Дємєнєва Радіо Свобода в телефонній розмові.

Вона додала, що сама спілкувалася з військовими і не бачила на них жодних слідів побиття.

Більше того, адвокати мали регулярні побачення з військовими, так само, як і їхні близькі. За словами Дємєнєвої, всім, хто хотів побачити хлопців, передати їм їжу чи необхідні речі, було це дозволено, адже вони мають на це конституційне право.

ЗМІ Росії захищають звільнених міліціонерів

Російський державний телеканал «Первый» виправдовує дії українських міліціонерів на демонстрації під час концерту співачки Ані Лорак в Одесі.

«Чотири людини позбудуться роботи, по суті, за те, що виконували свої посадові обов’язки – не пропустили націоналістів, які задалися метою зірвати шоу української поп-зірки за те, що вона часто виступає й отримує нагороди в Росії», – розповіла ведуча телеканалу «Первый».


Російський телеканал, однак, не повідомив про те, що правоохоронці під час протистояння з мітингувальниками порушили закон України. Про це в ефірі українського телеканалу ICTV повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Кілька співробітників міліції били ногами мітингувальника, який впав. Кілька співробітників міліції вдарили людей гумовими кийками по голові, хоча за законодавством забороняється застосовувати гумові кийки як спецзасоби для ударів по голові, шиї, ключичній області, животу і статевих органах», – розповів Геращенко.

Міліція побила активістів, які пікетували концерт Ані Лорак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00


Через сутички між міліцією і тими, хто протестував проти проведення концерту Ані Лорак в Одесі в ніч на 4 серпня, п’ять міліціонерів було звільнено. Якщо провина інших міліціонерів буде доведена, покарають і їх, – повідомив Геращенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG