Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність води, електрики та зв’язку, не відвозять сміття – реалії Луганська


Луганськ, 19 липня 2014 року
Луганськ, 19 липня 2014 року

Тиждень без світла, не працює водоканал, люди не мають води; не працюють системи зв’язку – мобільний і стаціонарний зв’язок, люди не можуть додзвонитися до своїх близьких і рідних та дізнатися, чи живі вони та чи все у них у порядку, відсутній інтернет. За таких умов сьогодні живе Луганськ. На сьогоднішній день у місті залишається більше ніж половина мешканців – 250 тисяч осіб – при тому, що у мирний час там мешкало десь 460–470 тисяч. Ці люди сьогодні перебувають під обстрілами, є велика загроза їхньому життю і здоров’ю.

Заступник директора департаменту Луганської міськради з питань внутрішньої та інформаційної політики Олександр Савенко змушений був виїхати за межі міста, щоб мати можливість інформувати телефоном про те, що відбувається у Луганську, місті, яке перебуває в руках проросійських сепаратистів. Інформацією, яка надходить від «окремих каналів», Олександр Савенко поділився з Радіо Свобода, назвавши, окрім вище згаданих, ще цілу низку проблем.

Проблема 1 – продукти:

Щодо продуктової ситуації, то на сьогоднішній день у місті немає достатньої кількості продуктів, вони не завозяться у місто.

Проблема 2 – вода:

У Луганську вже більше тижня не очищується питна вода. Ми звертались до людей, щоб кип’ятили її щонайменше 10 хвилин

Також у місті немає води, тому що у Луганську вже більше тижня не очищується питна вода. Ми звертались до людей, щоб вони кип’ятили її щонайменше протягом 10 хвилин.

Проблема 3 – вивезення сміття:

Не знаємо, як вивозити це сміття. Коли на вулиці висока температура, це є дуже велика проблема, вона загрожує екологічною катастрофою

Ще одна проблема з’явилася цими вихідними – проблема стосується вивозу сміття з території міста, внаслідок обстрілу були пошкоджені автомобілі, які вивозили сміття. Ця проблема для нас дуже актуальна, ми не знаємо, як вивозити це сміття. Коли на вулиці висока температура, це є дуже велика проблема, вона загрожує екологічною катастрофою.

Проблема 4 – відсутність коштів:

Ще одна проблема, з якою зіштовхнулися мешканці міста, це відсутність коштів. Не працюють банки, не працює казначейство. Люди не можуть отримати свою заробітну плату протягом вже місяця, а дехто й протягом двох місяців. Пенсіонери не отримують пенсії. Тому багато людей на сьогоднішній день не можуть навіть придбати найнеобхідніший мінімум продуктів харчування.

Хто допомагає мешканцям?

Коли десь поруч у місті йде війна, а це справжня війна, то проблеми виникають навіть не щогодини, а щохвилини

Олександр Савенко: На жаль, сьогодні міська влада – це єдиний орган влади у місті Луганську. Протягом останніх місяців у місті не було ні міліції, ні прокуратури, ні СБУ, жодних правоохоронних органів. Але всі ті місяці, весь цей час міська влада продовжувала робити свою справу. Ми підтримували життєдіяльність міста. Ми вирішували ті проблеми, які щоденно виникали у місті. Коли десь поруч у місті йде війна, а це справжня війна, то проблеми виникають навіть не щогодини, а щохвилини. Тому всі ці проблеми ми намагалися вирішувати. Але сьогодні, коли місто залишилося сам на сам зі своїми проблемами, забезпечувати його життєдіяльність, коли зруйновані соціальні об’єкти, коли немає електрики, коли немає води, це дуже велика проблема для нас, на жаль.

Те, що будувалося протягом останніх років, воно сьогодні руйнується за хвилини внаслідок обстрілів

У нас пошкоджена дуже велика кількість садків, лікарень, поліклінік, шкіл. Причому багато з цих шкіл ми щойно в минулому році відремонтували, зробили капітальний ремонт, відремонтували дах, фасад, замінили вікна. І мені, як мешканцю міста, дуже боляче дивитися на ті процеси, коли місто знешкоджується і коли воно руйнується майже на очах. Те, що будувалося протягом останніх років, воно сьогодні руйнується за хвилини внаслідок обстрілів. Тому звичайно, що в цій ситуації міській владі дуже і дуже проблематично підтримувати життєдіяльність міста, але на сьогоднішній день міський голова і його заступники, керівники структурних підрозділів, знаходяться на своїх робочих місцях і роблять усе, що від них залежить, для того, щоб підтримувати життєдіяльність міста і допомагати мешканцям.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG