Доступність посилання

ТОП новини

Командира української роти, яка зайшла на територію Росії, випустили на поруки


Командир роти, яка потрапила на територію Росії, відкидає звинувачення у дезертирстві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Командир роти, яка потрапила на територію Росії, відкидає звинувачення у дезертирстві

Командира однієї з рот 72-ї механізованої бригади, капітана Олександра Портяненка, якого разом з іншими солдатами підозрюють у самовільному залишенні місця служби і навмисному знищенні військового майна, випустили на поруки. Таке рішення ухвалив сьогодні Жовтневий районний суд Дніпропетровська, де розпочався суд над військовим.

Таким чином, суд відмовився задовольнити клопотання сторони обвинувачення, яка вимагала взяття військового під варту.

Як повідомив сьогодні ввечері Радіо Свобода член проводу «Правого сектору» Андрій Денисенко, Портяненка звільнили прямо у залі суду на особисті поруки Денисенка та члена правозахисної групи «Січ» Дмитра Реви.

«Його випустили на поруки. Наразі ми його вже відвезли в готель», – сказав Денисенко.

Дата наступного судового слухання у справі Портяненка поки не відома.

Водночас сьогодні перед судовим засіданням командир роти Олександр Портяненко відкинув звинувачення у дезертирстві. Він зазначив, що разом з 11-а своїми бійцями перетнув кордон і опинився на території Росії випадково.

«Стосовно мого підрозділу – це сталося випадково. Основна наша ціль була – домовленість про проходження по буферній зоні, щоб ми могли пройти своєрідний коридор. Це б гарантувало, щоб ми не потрапили під обстріл. Ще раз наголошую: ми – не дезертири, не перебіжчики, притулку не просили. Коли вже так трапилось, то я прохав, щоб в найкоротший час нас переправили до наших підрозділів, що й було зроблено. Поліція Російської Федерації нас супроводжувала. Я вийшов на місію ОБСЄ і вони, за що ми їм вдячні, контролювали, постійно телефонуючи, як наш стан, що там взагалі відбувається», – розповів військовослужбовець.

Що ж до техніки та озброєння підрозділу, командир роти заявив, що вони в основній своїй масі були пошкоджені ще раніше, під час обстрілів супротивника з важкої артилерії та системи «Град». Водночас Портяненко визнав, що частину озброєння солдатам довелось знищити самим, щоб запобігти її потраплянню в руки ворога.

Олександрові Портяненку інкримінують порушення двох статей Кримінального кодексу України – 407-ї «самовільне залишення місця або частини служби» і 411-ї «умисне знищення або пошкодження військового майна».

Як повідомив Радіо Свобода командир 72-ї механізованої бригади Андрій Грищенко, українських військових, які залишаються у Росії намагається завербувати російське ФСБ, вони оголосили голодування.

«ФСБ намагалося перетягнути їх на свій бік. Їх не відпускають четверту добу і вони оголосили голодування», – зазначає Грищенко.

Частина вояків 72-ї окремої механізованої бригади, які прикривали кордон в Луганській області під перехресним вогнем сепаратистів та російських військ, змушені були відступити під тиском озброєних сепаратистів у Росію. У понеділок в Міністерстві оборони заявляли, що понад 400 солдатів та прикордонників у неділю змушені були перейти російський кордон в районі російського селища Гукове, коли у них скінчилися набої.

XS
SM
MD
LG