Доступність посилання

ТОП новини

Аваков звинуватив Кернеса у зраді. Міськраду Харкова хочуть розпустити


Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

У Харкові почесними громадянами міста можуть стати російські мільярдери – Павло Фукс і Олександр Шишкін, останній є сенатором. Таке рішення у середу ухвалили під час сесії міської ради Харкова, як подяку за меценатство на благо міської громади. Втім, у міській прокуратурі заявляють, що мають намір оскаржувати рішення про почесне звання Олександру Шишкіну. А в парламенті у зв’язку з неоднозначним голосуванням зареєстрували законопроект про дострокове припинення повноважень депутатів міської ради Харкова.

Раніше, своє обурення щодо Фукса та Шишкіна висловили в осередку харківської «Батьківщини» та громадські активісти. Під час пікетування сесії міської ради вони вимагали від депутатів припинити підтримку російських бізнесменів і політиків, які причетні до російської агресії проти України. А міністр МВС України Арсен Аваков одностайне голосування регіоналів та комуністів у своєму фейсбуці назвав «зрадництвом і підлістю.

«Ми звертаємо увагу на те, що намагаються зробити почесними громадянами Харкова людей, які безпосередньо причетні до розв’язання закордонної прямої агресії проти України і кровопролитної війни», – виголосив у мегафон вимоги мітингуючих один із активістів.

Люди вийшли до стін Харківської міської ради із плакатами: «Фукс і Шишкін – спонсори проросійських терористів».

Росія не веде війну проти України– Кернес

Уже в самій сесійній залі міський голова Харкова Геннадій Кернес, озвучуючи повний список претендентів на присвоєння статусу «Почесний громадянин Харкова», зазначив, що Олександр Шишкін і Павло Фукс є уродженцями Харкова. Працюючи в Росії, вони продовжують благодійництво на малій батьківщині – фінансували зведення православних храмів Святих Жінок-Мироносиць і Святої Благовірної цариці Тамари.

Кернес не вважає, що в Україні зараз триває неоголошена війна між Росією та Україною, а отже, за його словами, – не варто вішати ярлики ворогів на меценатів, що піклуються за добробут міста.

«Якщо ви будете розповідати, що Шишкін чи Фукс громадяни Росії і сьогодні йде війна з Росією, то я хочу вам нагадати, що солдати, які виходять з України в Ростовську область так званим гуманітарним коридором, то ці солдати української армії, на запитання кореспондентів, говорили, що у нас немає війни і її ніким не було оголошено. У переліку почесних харків’ян – це не перші росіяни. За вашим підходом треба позбавити звання усіх громадян Російської Федерації? Ми цього не робитимемо за прикладом решти міських рад», – зазначив очільник Харкова.

Звертаюся до прокурорів – депутат-опозиціонер

В опозиційній фракції партії «Батьківщина» заперечують: Олександр Шишкін, як сенатор від Хабаровського краю, несе відповідальність за голосування 1 березня в Раді Федерації за використання Збройних сил Росії на території України. До того ж він і понині є членом комітету Ради федерації з питань оборони і безпеки.

«Ви проголосували за присвоєння звання «почесний громадянин Харкова» пану Шишкіну, члену Ради федерації, члену путінської «Єдиної Росії», чоловіку, який голосував за анексію Криму, за введення військ на територію України. Від імені фракції «Батьківщина» я звертаюся до прокурорів міста Харкова та області з вимогою оскаржити це рішення в частині надання звання почесних громадян Харкова панам Шишкіну та Фуксу», – зазначив міський депутат Максим Олексієнко.

Це зрадництво і підлість – Аваков

Російських мільярдерів Олександра Шишкіна і Павла Фукса пов’язують із приятелюванням з родиною Геннадія Кернеса. Зокрема у твіттері можна побачити на відпочинку Фукса і Кернеса. А Олександр Шишкін може похвалитися трьома заводами в Харкові компанії «Здоров’я».

Ще під час роботи сесії міської ради, депутати встигли прочитати реакцію міністра МВС України, колишнього голови ХОДА Арсена Авакова. Він висловився за розпуск міської ради, яка підтримує політиків, що голосують в Росії за військове вторгнення в Україну.

«Щойно Кернес виніс на сесію міськради Харкова й протягнув за допомогою членів Партії регіонів й інших прихвоснів присвоєння звання Почесний громадянин Харкова члену Ради федерації Росії Шишкіну Олександру, члену путінської «Єдиної Росії», сенатору Росії, що голосував за схвалення окупації Криму!!! Ця міськрада не має права на подальшу роботу. Нуль морального права!» – розлютився у фейсбуці Арсен Аваков.

У відповідь на таку реакцію Геннадій Кернес згадав, як Аваков за часів головування областю не гребував просити допомоги у російських підприємців Павла Фукса і Олександра Шишкіна.

Міський голова Харкова зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, що депутати вшановують російських мільярдерів, політиків на тлі запровадження Європою, США, Японією санкцій проти путінської Росії.

«Я не хотів би, щоб ви зараз із рішення сесії Харківської міської ради робили якісь порівняння, як: санкції Євросоюзу і рішення міськради. Я вважаю, що це неадекватне порівняння», – відповів Радіо Свобода Геннадій Кернес.

Вже ввечері в Харківській обласній прокуратурі Радіо Свобода повідомили, що там готуються оскаржувати рішення, зокрема по кандидатурі Олександра Шишкіна.

«Прокурором міста Харкова підготовлено адміністративний позов до Харківського окружного адміністративного суду про визнання незаконним та скасування пункту рішення 34 сесії Харківської міської ради 6-го скликання «Про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Харкова» від 06.08.2014 щодо присвоєння відповідного звання громадянину Російської Федерації Олександру Шишкіну, члену Ради федерації Федеральних зборів Російської Федерації», – йдеться в повідомленні обласної прокуратури.

Ініціативу Арсена Авакова підтримали його однопартійці. Народний депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський у своєму дописі в фесбуці розповів, що у Верховній Раді готуються достроково припинити повноваження Харківської міськради.

«Проект Постанови Верховної Ради України «Про дострокове припинення повноважень Харківської міської ради» вже зареєстрований у Верховній Раді під № 4431а, сподіваюсь буде розглянутий 12 серпня одним із перших», – йдеться в повідомленні Андрія Павловського.

Звання «Почесний громадянин міста Харкова» присвоюється видатним мешканцям із 1999 року. Почесних харків’ян мають привітати 23 серпня, коли святкуватимуть 360-річчя Харкова від дня заснування, та день визволення міста від нацистських загарбників.

У цьогорічному переліку, окрім двох російських мільярдерів, два лікаря, генеральний директор заводу «Піденкабель», скульптор і голова обласної ради Сергій Чернов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG