Доступність посилання

ТОП новини

Бої за Донецьк тривають. Є жертви


Найінтенсивніші бої в зоні АТО і далі точаться поблизу двох обласних центрів Донбасу. І якщо в Донецьку українська армія вже увійшла в межу міста, то Луганськ, залишається під повним контролем сепаратистів. Водночас українська сторона та міжнародні організації, заявляють, що ймовірність прямого вторгнення російських військ за останній час значно зросла. В РНБО ж запевняють, що за такого розвитку подій українська армія зможе протистояти агресії сусіда.

Під контролем бойовиків залишається місто Шахтарськ, Горлівка і Ясинувате, з якого українська армія була змушена відступити. Головним напрямком атак української армії в районі Донецька залишається Мар’їнка, Південний район Донецька і Петровський район міста, куди увійшли сили АТО – там зараз відбуваються головні сутички.

Протистояння триває, набуває все більших масштабів. Однак говорити про те, що під контролем української армії в Донецьку опинилася більша територія, в порівнянні з вчорашнім днем опинилася, поки що зарано.

Попри те, що українська армія у середу заявляла про контроль над Мар’їнкою – там залишається значна кількість сепаратистів і бої там проводжуються. Поки що цей напрямок є активним полем бойових дій, але без значних успіхів.

Вночі загинуло троє мирних донеччан

Місцеві мешканці чують потужні вибухи, автоматні черги, а також повідомляють про артилерійські залпи.

Як повідомляє сайт міського голови Донецька, у ніч з 6 на 7 серпня в Донецьку під артобстріли потрапили Будьонівський та Петровський райони міста, в результаті троє людей загинули, п’ятеро отримали поранення.

«В результаті потрапляння снарядів у Будьонівському районі на вул. Більшовиків зруйновані будинки № 47 і 53, 5 житлових приватних житлових будинків на вул. Пашкової, будинок № 3 і кілька господарських будівель на вул. Гірників, а також один гараж з автомобілем на вул. Кріпильників 51. В результаті обстрілу в даному районі загинуло три мирних жителі і п'ять осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості», – йдеться в повідомленні.

Ситуація із забезпеченням продовольством задовільна.

Луганськ досі без світла, води і зв’язку

Заяви міської влади Луганська про критичну ситуацію в місті стають все більш помітними. Місцева влада озвучує дуже-дуже погані сигнали, оскільки наразі в місті відсутні світло, вода, мобільний і навіть стаціонарний зв’язок.

Більшість магазинів на території Луганська – закриті. З продуктами харчування – перебої або їх взагалі немає в певних районах міста. Хліб продають далеко не скрізь і привозять на якихось лотках – це не стаціонарні точки. Людям, які живуть в Луганську доводиться шукати місця його продажу. Рідко можна у місті знайти овочі й м'ясо.

Також проблеми з паливом і навіть з вивезенням сміття – це теж значна проблема, оскільки через знищення інфраструктури вивезти сміття, особливо в таку гарячу літню пору – теж виклик для міських служб. Зараз з цим є проблема і як її будуть вирішувати зараз важко навіть уявити.

Тобто міська інфраструктура майже не працює і українська армія поки-що в місто увійти не може.

Українська армія готова протистояти агресії сусіда

У РНБО вже неодноразово заявляли про те, що, пропри всі розмови і обіцянки проросійської сторони, на кордоні з Україною – концентруються значні сили російських військ. Зараз до цих заяв приєдналося і НАТО, яке повідомило про 20 тисяч військових поблизу кордону, які можуть бути введені на територію України під виглядом гуманітарної чи миротворчої місії. Тобто є такий сценарій. Під цим приводом може бути проведена ескалація конфлікту, можуть бути введені російські військові на українську територію.

Речник РНБО Андрій Лисенко заявляє, що в такому разі українська армія готова протистояти агресії, теоретичні загрози вторгнення аналізуються і всі можливі напрямки, за якими здійснюватимуться наступальні кроки, відстежуються. Такий сценарій розглядають і європейські політики, і НАТО, яке говорить щодо за останні дні ця загроза є чи не найвідчутнішою за весь період конфлікту.

Тим часом сили АТО проводять перегрупування, закріплюються на зайнятих позиціях і відновлюють боєздатність. Про це на своїй сторінці у Facebook написав координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.

«Підрозділи сил АТО зміцнили оборону в районі Савур-Могили, йде підготовка до подальших активних дій у районах скупчення терористичних груп», – написав Тимчук.

За його словами, найбільш складна ситуація спостерігається в районах Донецька, Луганська, Стаханова та Горлівки. За ніч сили АТО провели кілька успішних рейдових операцій в зоні проведення антитерористичної операції, зауважив Тимчук.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG