Доступність посилання

ТОП новини

Путіну треба дати шанс відступити? (Світова преса)


Західна преса обговорює повідомлення про вищі шанси російського вторгнення в Україну. Оглядачі закликають Захід активніше допомагати Україні, а всі сторони конфлікту – більше дбати про гуманітарні проблеми жителів Донбасу.

Сепаратисти на сході України зараз притиснуті українськими військами до стіни, тому й Росія готується до так званої «гуманітарної» інтервенції в Україну, пише видання Foreign Policy. Але це не є неминучим. Еміль Сімпсон, автор статті і колишній офіцер британської армії, вважає, що нинішні західні санкції заганяють президента Росії у кут, до політичного приниження. Попри кілька хвиль санкцій стрілянина в Україні триває, бо Путін, якого видання називає «бійцем», не готовий здаватися. Оглядач вважає, що Захід має використовувати санкції не як покарання за вчинки, такі як збиття літака, а як попередження за майбутні дії. Для компромісу в Україні і для можливості Путіну відступити автор видання пропонує залучити ООН, ОБСЄ та інші міжнародні миротворчі механізми, зокрема, щоб урегулювати гуманітарну кризу на Донбасі.

Щоб перемогти Путіна, треба активніше підтримувати Україну, пише на шпальтах видання The New York Times професор Стенфордського університету, колишній посол США у Москві Майкл Макфол. Він закликає Захід у першу чергу ділитися з Україною даними розвідки – і щоб допомогти українському війську себе захистити, і щоб уникати жертв серед мирного населення. Захід також може зробити більше, щоб допомогти Києву завоювати серця жителів Донбасу, вважає екс-дипломат. На його думку, треба заохочувати українську владу встановлювати безпечніші гуманітарні коридори для цивільного населення, а Захід міг би надавати втікачам більше гуманітарної допомоги через український уряд. Макфол закликає до проведення міжнародної конференції донорів з метою створення «Фонду розвитку Донбасу» для відбудови України «після війни».

Як складові мирного плану Макфол бачить «певну децентралізацію влади, сильніші гарантії для використання російської мови і, можливо, введення міжнародних спостерігачів, щоб місцеве населення почувало себе у більшій безпеці». Те, як Україна виграє війну (якщо це можливо з воєнної точки зору), визначатиме і наскільки тривалим буде мир, попереджає колишній дипломат.

На гуманітарний вимір конфлікту на Донбасі також звертає увагу дослідник Human Right Watch Оле Солванґ. На шпальтах видання The Moscow Times він закликає Росію визнати порушення прав людини з боку проросійських сепаратистів. Правозахисники раніше повідомляли про порушення з обох боків, зокрема те, що Україна, можливо, причетна до кількох обстрілів мирних жителів з установок «Град» (Україна це спростовує – ред.), що призвело до 16 смертей. Ці висновки цитував і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Але, як наголошує правозахисник, «Град» також використовують бойовики, в результаті лише в Оленівці, що на південь від Донецька, загинуло четверо цивільних і знищено 8 будинків. Солванґ закликає російського дипломата зачитати й це та подібні повідомлення на наступній прес-конференції. Як наголошує Human Right Watch, йдеться і про побиття й тортури заручників проросійськими сепаратистами, їхні напади на медиків та лікарні.

Американське аналітичне видання Stratfor помічає зміни у розстановці сил серед сепаратистів на Донбасі, а саме те, що їхніми керівниками дедалі частіше стають російські військові. Так, зокрема, вихідця з Донбасу Андрія Пургіна на посаді віце-прем’єра «ДНР» замінив Володимир Антуфеєв, уродженець Сибіру, якого пов’язують з російськими спецслужбами і який був міністром безпеки Придністров’я, самопроголошеного регіону Молдови.

Якщо спершу Москва сподівалася залучити місцеве проросійське населення на сході України, то тепер, як вважає видання, вона більше дбає про свою тактичну вигоду і дестабілізацію регіону.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG