Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: закон про статус кримських татар міг допомогти боротися проти окупації Криму


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Закон про захист кримсько-татарського народу як корінного народу Криму допоміг би українській владі захистити півострів від окупації, якби був своєчасно прийнятий, заявляє один із лідерів кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв.

«Якби ці закони своєчасно прийняли, – було би чітко визначено, хто є корінними народами. Можливо, вдалось би уникнути багатьох конфліктів», – заявив народний депутат України в ході засідання круглого столу в Києві 8 серпня.

Джемілєв це пояснює тим, що у декларацію ООН з прав корінних народів є стаття, що визначає: без згоди корінного народу, на його території не можуть відбуватись будь-які війни або розміщуватися військові бази. За словами лідера, він усвідомлює, що Росію не зупинив би цей юридичний документ, адже навіть підписаний нею Будапештський меморандум не став на заваді окупації. Проте, додав Джемілєв, це допомогли би зараз захищати права представників кримсько-татарського народу, хто залишився жити на території півострову.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.

XS
SM
MD
LG