Доступність посилання

ТОП новини

За час АТО на сході загинули 6 військових медиків – Гелетей


Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

У зоні АТО на сході України внаслідок нападів бойовиків загинули шість військових медиків, 17 отримали поранення, заявив міністр оборони України генерал-полковник Валерій Гелетей.

«8 серпня російські екстремісти здійснили черговий терористичний акт. Зігнорувавши всі норми міжнародного гуманітарного права, вони здійснили обстріл медичного гелікоптера Збройних сил України. На борту літального апарату перебували члени екіпажу, медики і поранені громадяни. В результаті обстрілу гвинтокрил отримав ушкодження і здійснив аварійну посадку», – цитує Гелетея Міноборони.

За його словами, медичний гелікоптер був обладнаний виключно для перевезення поранених і надання їм невідкладної допомоги, на його борту були нанесені червоні хрести – знаки розрізнення медичної служби.

«Більше того, заздалегідь було повідомлено про евакуацію даним мирним бортом поранених людей. Відкритими каналами керівництво АТО отримало від терористів запевнення про те, що гелікоптер буде безперешкодно пропущений. Це дає підстави вважати, що напад на медичний борт було здійснено терористами цілком свідомо», – сказав Гелетей.

За словам міністра оборони, це не перший такий випадок. «З моменту активізації терористів на сході України ними підло розстріляно в упор три санітарні автомобіля. Артобстрілами знищено три автоперев’язочних. Під час руху у колонах разом з лікарями підірвано чотири швидких допомоги. В результаті всіх цих підступних фашистських нападів шість військових медиків загинули, а сімнадцять отримали поранення», – цитує Гелетея Міноборони.

7 серпня в зоні АТО бойовики підбили український санітарний вертоліт МІ-8, який мав усі маркувальні знаки, і якого, за твердженням речника АТО Олексія Дмитрашківського, бойовики «обіцяли» не займати.

Як повідомили в прес-центрі АТО, три члени екіпажу санітарного гвинтокрила поранені, вони перебувають у медичних закладах на території, контрольованій силами АТО.

XS
SM
MD
LG