Доступність посилання

ТОП новини

Антимобілізаційний рух – це чіткий російський сценарій – мер Львова


Місцеві жителі села Ракошино виступають проти мобілізації, Закарпатська область, 29 липня 2014 року
Місцеві жителі села Ракошино виступають проти мобілізації, Закарпатська область, 29 липня 2014 року

Львів – В Україні триває третя хвиля часткової мобілізації, яка розпочалася 24 липня згідно з указом президента. Триватиме вона 45 днів і цю мобілізацію називають більшою за дві попередні разом узяті. Скільки саме чоловіків одягнуть військову форму, Міністерство оборони не повідомляє. Однак вже сьогодні очевидно – частина тих, кого викликають у військкомати, туди не з’явиться.

Чи не щодня у львівський військовий госпіталь привозять поранених із зони АТО. На лікуванні – понад сто бійців. Однак у шпиталі є й ті військовослужбовці, які ховаються від мобілізації. Троє чоловіків прогулювались шпитальним подвір’ям. На запитання Радіо Свобода, звідки вони, відповіли, що з Яворівської військової частини, що на Львівщині. Працівник госпіталю пояснив – це ті, які втікають від мобілізації.

За інформацією Радіо Свобода, у лікарнях Львова та області сотні чоловіків, які ховаються у такий спосіб від війська. Чимало тимчасово виїхали за кордон.

У порівнянні з першою і другою хвилею мобілізації, коли особливо після Майдану, чоловіки масово їхали добровольцями на схід, нині ситуація – інша. Явка людей з повістками у військкомати зменшилась (в області на сьогодні це не більше ніж 30%), як і число добровольців.

Антимобілізаційні настрої зумисно посилюють – військові

У західних регіонах України жінки проводять акції протесту – вони блокують рух на дорогах і вимагають від президента та Міністерства оборони провести ротацію, поліпшити умови перебування їхніх рідних у зоні АТО. Матері і дружини говорять про те, що їхні сини та чоловіки у телефонних розмовах розповідають, що не мають належного захисту, потребують води і продуктів, що у випадку обстрілів чи оточення їм не надають допомоги.

Начальник головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України Олександр Голоднюк розповів Радіо Свобода, що Міноборони має інформацію про те, що в Україні працюють відповідні спецслужби інших країн, які зумисно підбурюють окремих людей. Зокрема, каже військовий, у Київ приїздить багато матерів, представників сумнівних громадських організацій, які виступають проти мобілізації, а потім з’ясовується, що у цих протестувальників ніхто із рідних не перебуває у зоні АТО, що їхня мета – провокація і створення напруги у суспільстві. Вони просто використовують батьків, чиї діти воюють на сході, які хвилюються за найрідніших людей, каже військовий.

Мама військовослужбовця пані Галина розповіла Радіо Свобода, що їдучи до сина на Рівненщину, де він проходить військову підготовку перед виїздом у зону АТО, якраз потрапила на блокування Київської траси у районі Львівщини. Мама спілкувалась з протестувальниками, каже, це були жінки у хустинах і з вервичками у руках. Як з’ясувала, це були представниці так званої «секти Догнала» ( СБУ заборонила керівнику незареєстрованої церкви перебувати в Україні). Саме «догналівці» вітали цього року президента Віктора Януковича з новим роком і Різдвом, вимагали заборони УГКЦ під час Майдану, виступали проти видобування сланцевого газу. Цю секту релігієзнавці називають проектом російських спецслужб.

«Стоп мобілізації»

На Львівщині з початком третьої хвилі мобілізації розпочався «антимобілізаційний рух», який уже має сторінку у соціальних мережах – «Стоп мобілізації»

Цей рух виступає проти насильної мобілізації цивільного населення; вважає, що воювати повинні тільки добровольці і тільки професіонали; вимагає провести першочергову мобілізацію серед працівників силових та правоохоронних відомств, яких налічується понад 500 тисяч; переконаний, що настав час служити Україні тим, хто всі ці роки грабував і знищував її громадян ( і тут вважає винними співробітників МВС, СБУ, митників та суддів); вимагає, щоб високі можновладці на своєму прикладі довели свій патріотизм і першочергово мобілізували своїх дітей та близьких родичів призовного віку. Такі вимоги поділяє чимало галичан, пояснюючи, що недосвідчена молодь стане «гарматним м’ясом» для професійних найманців.

Це чіткий російський сценарій, ціль якого деструкція, внутрішні бунти
Андрій Садовий

«Антимобілізаційний рух – це чіткий російський сценарій, – говорить мер Львова Андрій Садовий. – Ціль якого деструкція, внутрішні бунти. У нас досить агентів, які отримують команди під виглядом громадських активістів. Часто люди несвідомо на це ведуться. Нині маємо війну не ХІХ століття, використовуються всі технології».

До слова, російські канали рясніють повідомленнями про антимобілізаційні настрої серед галичан.

Мобілізаційний ресурс – понад мільйон осіб

На Львівщині частина правоохоронців відмовляється їхати на схід. Ще у першу мобілізацію категорично воювати не погодились «беркутівці», але всі вони досі числяться в МВС. «Кожен правоохоронець, який відмовляється їхати у зону АТО, має бути одразу звільнений з органів. Це буде очищення силових структур», – вважає ректор університету внутрішніх військ Валерій Середа.

Мобілізаційний ресурс України – це понад мільйон людей, які пройшли військову службу і підготовку, наводить цифру політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Тому чимало військових експертів вважають, що Україна у зону АТО мала б скеровувати передусім підготовлених людей із числа силових структур, резервістів.

Кількість мобілізованих – таємниця

Третя хвиля мобілізації, за даними Ради нацбезпеки та оборони, дозволить привести у бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення. Міноборони пояснює, що відбиратимуть лише тих призовників, які будуть корисні українській армії, також зважатимуть на стан здоров’я. Ніхто нікого не відправлятиме одразу в окопи, наголошують у військкоматах, спершу пройдуть військову підготовку від 10 до 30 днів і це буде їхній військовий стаж.

«Людина, яка служила, має військово-облікову спеціальність. А хто – ні, то має фах, здобутий під час навчання, є перелік спеціальностей, які потрібні сьогодні армії. Серед них водії, інженери, стрільці, зв’язківці, кулеметники, їх у першу чергу і призиватимемо», – каже військовий комісар Львівського обласного військового комісаріату Олександр Тіщенко.

Скільки чоловіків буде мобілізовано, військові не говорять, мовляв закрита інформація. І саме така утаємниченість породжує численні розмови у суспільстві про корупційні схеми у військкоматах. Люди переконані, що за гроші можна відкупитись від війська, що черговий призов відбувається непрозоро і за незрозумілими для них правилами.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG