Доступність посилання

ТОП новини

Расмуссен заявляє про «високу ймовірність» вторгнення Росії в Україну


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявляє про «високу ймовірність» вторгнення Росії на схід України «під виглядом гуманітарної операції».

Расмуссен заявив Reuters, що НАТО не бачить ознак, що Москва відводить свої війська від українського кордону.

«Ми бачимо, що Росія готує привід для такої операції під прикриттям гуманітарної місії. Ми бачимо нарощування військової потужності, яка може бути використана для проведення таких незаконних операцій в Україні», – зазначив генсек НАТО.

Тим часом українські військові продовжують операцію проти сепаратистів на Донбасі.

За повідомленням військового керівництва, Донецьк і Луганськ, які наразі є бастіонами сепаратистів, відрізані від інших міст, які контролюють бойовики.

Москва закликає до припинення вогню, заявляючи, що це дозволить російськими військовим доставити гуманітарну допомогу.

У ніч на суботу в адміністрації вже повідомляли про те, що вдалося зірвати «дуже серйозну провокацію» зі введенням до України «миротворців» із Росії, яка мала вже тієї ж ночі «привести до непередбачуваних подій та ескалації». Йшлося про те, що в бік українського кордону «рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими та технікою» Росії, і начебто за погодженням із Міжнародним комітетом Червоного Хреста, яке в комітеті спростували, в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями» – «очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт», заявила прес-служба президента.

За цим повідомленням, урешті міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запевнив, що «це буде зупинено». Однак у Кремлі в суботу заявили, що їм «важко зрозуміти», що мала на увазі українська сторона.

У середу в союзі НАТО вже заявляли, що Росія зібрала на кордоні з Україною близько 20 тисяч своїх військових і може ввести їх в Україну під виглядом «миротворців».

Росія ще на початку тижня заявляла про бажання ввести на частини території Донецької й Луганської областей, які наразі ще контролюють підтримувані Москвою проросійські сепаратисти, свою «гуманітарну місію для допомоги цивільному населенню». Рада безпеки ООН на засіданні у вівторок відкинула таке бажання Кремля.

XS
SM
MD
LG