Доступність посилання

ТОП новини

Гіркін (Стрєлков) виглядає розчарованим


Ігор Гіркін (Стрєлков)
Ігор Гіркін (Стрєлков)

Гленн Кейтс

Один із керівників озброєних сепаратистів на сході України, російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков), відомий як «Стрєлок», до недавнього часу полюбляв використовувати соціальні мережі, щоб хвалитися великими і маленькими перемогами своїх бойовиків над військовими України. Однак, коли Київ оточив останні бастіони підконтрольні сепаратистам, він, здається, посмутнішав.

Не дивлячись на те, що Москва розмістила близько 20 тисяч військовослужбовців на кордоні з Україною, на заклики Гіркіна про повномасштабну «миротворчу місію» ніхто, поки що, не відгукнувся. Сам же бойовик почав накидатися на своїх прибічників через військові втрати.

У записі в соціальній мережі ВКонтакте Гіркін, якого Київ називає офіцером Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії, повідомив, що українські війська взяли стратегічно важливе місто Красний Луч.

Перш ніж вилаяти проросійських козаків, Гіркін заявив, що територія угруповання «Донецька народна республіка» є «повністю оточеною».

«Козаки традиційно втекли», – пише Гіркін, одночасно вітаючи їх із останніми поразками. «Їх чекають нові великі досягнення! Блискучий бойовий шлях козацтва ознаменований такими епохальними успіхами, як здача за один день Красного Лиману, здача без бою Попасної, здача Дебальцево, здача без бою Фащівки... Тепер і Красний Луч поповнив список. Ура! Чекатимемо нових досягнень».

Останні мапи про ситуацію в зоні АТО, опубліковані Радою національної безпеки і оборони України, засвідчують, що території, які королюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», зменшилися, і що вони наразі відрізані одне від одного. Однак, українські військові поки що не підтвердити, що Красний Луч перебуває під контролем української армії.

Сепаратисти, які втратили близько 75 відсотків території, яку вони займали раніше, здається, ще більш відчайдушно потребують допомоги.

Наприкінці липня Гіркін у відеозверненні закликав добровольців приєднатися до нього. Він також висловив розчарування, що так мало людей вирішило взяти в руки зброю для протистояння з українською владою.

Заклики про російське вторгнення від Гіркіна і його прибічників набувають все більшої гостроти.

Із російського боку кордону були помічені військові транспортні засоби з миротворчими логотипами. Дехто вважає, що Москва може відправити свої війська в Україну під приводом «гуманітарної операції», щоб запобігти повній перемозі української армії над сепаратистами.

Хоча існують переконливі докази того, що Москва продовжує надсилати через кордон потужне озброєння для сепаратистів. Можливе російське пряме вторгнення, швидше за все, призведе до подальших санкцій з боку Європейського союзу і США, які в липні узгодили третій етап, вже економічних санкцій проти Росії.

Деякі сепаратисти висловили своє розчарування щодо рівня підтримки з боку Росії. У відео, яке опублікували на YouTube 9 серпня, невідомий прихильник сепаратистів висловлює тривогу у зв’язку з поточною ситуацією.

«Досить сподіватися на Володимира Володимировича Путіна. Обіцянок було море, ось таке море і ще маленька коробка!» – емоційно каже він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG