Доступність посилання

ТОП новини

Чому російські КамАЗи для Нацгвардії обходяться вдвічі дорожче від ціни виробника


Двадцять дев’ять бортових спецмашин – російських КамАЗів, які закупила центральна база Нацгвардії – дообладнуються в Україні, через що їхня ціна зростає вдвічі порівняно з офіційною ціною виробника. Це з’ясували журналісти програми Радіо Свобода – «Схеми». Зрештою кожен автомобіль вартий бюджету близько мільйона гривень, тоді коли початкова ціна від офіційного дилера, Камського автомобільного заводу, 502 тисячі гривень.

«Торговий дім КамАЗ», який виграв тендер від військової частини Нацгвардії, має договір із підприємством «Спецбудмаш» у Броварах на Київщині. Тут перетворюють основу – шасі – на вахтовий автомобіль. Після цього одиниця техніки дорожчає на 474 тисячі гривень.

Бійці отримають: кондиціонер і автономне опалення салону, сидіння з регулюванням кута нахилу спинки, сигнально-переговорний пристрій, рідкокристалічний телевізор, захисні ґрати і міцний сталевий корпус. Є місця для касок та щитів, пояснюють на підприємстві.

На конвеєрі з удосконалення шасі працює три сотні робітників. Головний конструктор «Спецбудмаш» Валерій Фартушний каже, що для бійців Нацгвардії спеціально розробили потужний каркас. Подбали про міцність, безпеку і комфорт.

Ми спокійні, що навіть якщо авто перекинеться, всі будуть живі
Валерій Фартушний

«Рама дуже потужна. Вона розрахована на більші навантаження. Ми спокійні, що навіть якщо авто перекинеться, всі будуть живі», – каже спеціаліст.

У «Спецбудмаші» визнають: можна було і дешевше, однак ціну сформували і ексклюзивність конструкції, і стислі строки виконання.


Раніше у соцмережах розгорілася палка дискусія стосовно того, чому керівництво Нацгвардії закуповує для українських бійців саме КамаЗИ – спецтехніку російського виробництва. Міністр внутрішній справ Арсен Аваков пояснив на своїй сторінці у мережі Фейсбук такий крок тим, що спецтехніка потрібна вже зараз, а на українських заводах запаси закінчились і треба чекати нового виробництва.

Армія повинна орієнтуватися на вітчизняного виробника, який у разі будь-якого конфлікту готовий продовжувати поставки техніки, запчастин
Олег Омельницький

«Це не зовсім правильно, армія повинна орієнтуватися на вітчизняного виробника, який у разі будь-якого конфлікту готовий продовжувати поставки техніки, запчастин і так далі, – говорить Радіо Свобода Олег Омельницький, експерт автомобільного ринку. – Але тактично, враховуючи те, що за словами Авакова, КрАЗ не зовсім справляється з великим замовленням автомобілів для Нацгвардії, то подібна закупівля, в принципі, напевно виправдана».


Втім, генеральний директор «КрАЗу» Роман Черняк заперечує, що український виробник не справляється із замовленнями. «Ми не порушили ні на одну копійку, ні на один день жоден контракт», сказав Черняк в ефірі Кременчуцького громадського телебачення. За його словами, підприємство виробляє 150 машин на місяць і може задовольнити всі потреби української армії до кінця року.

Черняк вважає, що уряд мав раніше ухвалювати рішення. За його свідченням, переговори про поставки КрАзів тривали від лютого, але перші рішення ухвалили лише в червні.

Російська компанія КамАЗ, зі свого боку, наголосила, що сама вже від 2013 року не постачає техніку в Україну. А нова поставка для Нацгвардії здійснюється із «запасів» незалежної від цього виробника фірми.

Український «Торговий дім КамАЗ», як зазначає видання «Наші гроші», належить родині Затхей. Власниками є Валентин, Тетяна й Маріанна Затхей, а також депутат Фастівської райради Михайло Затхей, обраний від Партії регіонів. Це один із близько десятка офіційних дилерів російського автомобільного велетня в Україні.

Якщо цей торговий дім отримав угоду на поставку 29 спецмашин російського виробництва, то КрАЗ, як наголошує український уряд, залишається для нього головним стратегічним партнером і до кінця року має поставити для Національної гвардії 370 машин на суму близько 361 мільйон гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG