Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібна Україні «воєнна цензура»?


Київ – Законопроект про санкції, який пройшов перше читання, загрожує запровадженням цензури в Україні, б’ють на сполох українські експерти та представники медіа. Вони посилаються на передбачене право РНБО без суду припиняти мовлення, обмежувати ефір та доступ до інтернету ресурсам, яких підозрюють у підтримці агресії проти України. Недоліки законопроекту визнають навіть ті депутати, які голосували за нього, і пропонують його доопрацьовувати. Між тим прем’єр, який ініціював законопроект, впевнений, що він є адекватною відповіддю на російську агресію.

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

Спробою легалізувати цензуру як один з інструментів воєнного часу вважають українські медіа-експерти положення щодо ЗМІ, які містить законопроект про санкції за підтримку і фінансування тероризму в Україні. Так оцінила документ, який пройшов перше читання в парламенті, медіаексперт, екс-заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар.

Я б хотіла, щоб положення щодо обмеження роботи ЗМІ діяли лише на момент АТО
Вікторія Сюмар

«Рішення РНБО – це достатньо серйозно. Але я б хотіла, щоб були внесені зміни до законопроекту, аби положення щодо обмеження роботи ЗМІ діяли лише на момент АТО. Адже норма про закриття ЗМІ абсолютно недемократична… І виправдовувати її складно. Так, ЗМІ нині часто розпалюють конфлікт. У разі ж його припинення залишати подібні можливості за політиками – це проблема», – заявила Сюмар.

Оксана Романюк
Оксана Романюк

Водночас, виконавчий директор Інститут масової інформації Оксана Романюк висловлює переконання, що Україні такий закон не потрібен навіть на час АТО.

«В законодавстві достатньо положень, які регулюють ситуацію із загрозою нацбезпеці, або із закликами до агресії, або із закликами до повалення конституційного ладу. Ці положення прописані, зокрема в Конституції і застосовуються на практиці», – зазначила вона, порадивши прибрати норми про ЗМІ з переліку санкцій.

«Є певна процедура, яка схвалюється міжнародними організаціями. Скажімо, порушується кримінальна справа і рішення ухвалює суд. Якщо рішення приймає бюрократична установа – президент, РНБО – це не демократично. Не можна це виправдовувати патріотизмом або чимось іще. У нас дійсно багато загроз і викликів, але російські медіа можна здолати чинними процедурами», – зазначила Романюк. За її словами, законопроектом про санкції влада засвідчила, що наразі не здатна вести діалог із медіа-спільнотою, не розуміє, наскільки потужним інструментом є журналістика у воєнний час.

Норми законопроекту про санкції, які дозволяють запроваджувати цензуру, засудила й міжнародна організація «Репортери без кордонів».

Російській агресії можна протидіяти і без цензури – експерти й депутати

Лариса Мудрак
Лариса Мудрак

Існує більш фаховий шлях протидії інформаційній агресії російських медіа, запевнила Радіо Свобода колишній член Нацради з питань телебачення та радіомовлення, представник України в керівному комітеті з питань інформаційного суспільства та медіа в Раді Європи Лариса Мудрак.

«Міжнародні організації рекомендували Україні іти таким шляхом: виокремити причини того, чому російська пропаганда є небезпечною для суспільства саме зараз. Фактажем мають бути зокрема висновки експертів. І далі, після остаточного рішення суду мають бити виписані чіткі дефініції, що є інформаційною агресією, і як на неї реагувати. І лише після цього потрібні зміни до законодавства про те, яким чином рухається процес заборони того чи іншого медіа», – підсумовує Лариса Мудрак.

12 серпня, перед голосуванням за санкції, прем’єр Арсеній Яценюк запевняв, що цей законопроект є адекватною відповіддю на російську агресію, і в нього не викликала сумнівів норма про можливість РНБО закривати ЗМІ.

Микола Княжицький
Микола Княжицький

Закон про санкції нині є необхідним, зокрема і для стримування інформаційних атак країни-агресора, однак законопроект про санкції, який пройшов перше читання, дійсно несе ризик зловживань, наголосив у коментарі Радіо Свобода депутат від «Батьківщини», голова парламентського підкомітету з питань свободи слова Микола Княжицький.

«В умовах фактичної війни нам потрібно захищати інформаційний простір. Але виписані в законі методи є недосконалими, і дійсно можуть бути використані для зловживань посадовців. Є чимало більш ефективніших способів регулювання українських та закордонних медіа», – наголошує Микола Княжицький. Але додає, що мета, заради якої писалися і законопроект про санкції, й конкретні його норми про стримування інформаційної агресії, – має бути втілена.

Частина депутатів, які голосували за законопроект про санкції, наголошують, що його треба доопрацювати. Одна з пропозицій змін до документа – прибрати можливість санкцій проти українських юридичних та фізичних осіб (а відтак і ЗМІ), оскільки обмежувати їх можуть лише українські суди.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG