Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські активісти виступають проти салютів


Черкаси – Сьогодні минає два тижні, відколи Черкаська міська рада заборонила використовувати піротехнічні засоби у місті. Табу на феєрверки наклали безстроково, за винятком Нового року, Дня міста та Дня Незалежності. В інших випадках, містяни можуть салютувати лише із дозволу виконкому. Втім, попри заборону, у черкаському небі все-одно майорять різнобарвні спалахи.

Заборонити салюти депутатів попрохали самі черкасці. Спершу через соціальні мережі, згодом – просто неба. За кілька годин на одній з черкаських площ громадські активісти зібрали близько ста підписів проти феєрверків. Народні обранці думку громади врахували і наклали табу на салютування у Черкасах.

Шум від використання салютів та різних піротехнічних засобів одного разу може змінитися на шум яких-небудь реактивних снарядів чи бомб. Ми можемо просто не зрозуміти чи це салют, чи насправді це вже якийсь російський літак
Юрій Ботнар

«Усі ми маємо розуміти, що шум від використання салютів та різних піротехнічних засобів одного разу може змінитися на шум яких-небудь реактивних снарядів чи бомб. Ми можемо просто не зрозуміти чи це салют, чи насправді це вже якийсь російський літак, не дай Бог, долетів до Черкас», – пояснює ініціатор постанови, депутат міської ради Юрій Ботнар.

Власники піротехнічних магазинів обурені рішенням міської влади. Поки що, кажуть, воно ніяк не вплинуло на обсяги продажу їхнього товару. Однак не розуміють, чому заборону розповсюдили лише на піротехніку.

«Якщо вони будуть послідовними і слідом заборонять бари, ресторани, весілля, продаж ювелірних виробів. Ну от навіщо людям купувати ювелірні вироби, якщо ці гроші можна віддати на війну? Тоді це логічний хід. А якщо це просто популізм з серії: давайте ми що-небудь зробимо ніби як для народу, а це і є популізмом. Бо, фактично, вони просто позбавлять певну кількість людей роботи», – вважає директор мережі піротехнічних магазинів Дмитро Кучугура.

Організатори свят уже пропонують замовникам різні альтернативи салютам. Приміром, китайські ліхтарики, гелієві кульки, що світяться, розповідає директор агенції свят Валентина Захарченко.

«Якщо це зробити масовим дійством із залученням гостей, то люди відчувають свою причетність. А феєрверк – просто постояли, подивилися, воно погукало та й усе. До того ж це набагато дорожче й не так яскраво», – каже вона.

Громадські активісти самі контролюватимуть виконання заборони

Тим часом для деяких містян заборона міської влади – не указ. Вечорами, особливо у вихідні, черкаське небо розривають феєрверки.

Всі роблять вигляд, що ніякої заборони немає, так як пускали феєрверки – так і пускають
Алла Юрковська

«Всі роблять вигляд, що ніякої заборони немає, так як пускали феєрверки – так і пускають, власники закладів дозволяють це, а власники піротехнічних крамничок і далі продовжують свою діяльність. Так, ви можете купити, ніхто вам цього не заборонить, але люди добрі подумайте про гідність, честь, смерть та життя наших вояків», – каже юрист Черкаського осередку КВУ Алла Юрковська.

Контролювати виконання рішення узялися громадські активісти. Ініціативною групою збираються до власників ресторанних закладів та продавців піротехнікою, аби роз’яснити заборону. Поки ж просять небайдужих черкасців повідомляти про порушення у Facebook-групі. За доказ мають бути фото чи відео салюту, чи навіть кілька свідків. Надалі обіцяють усі повідомлення разом із депутатськими запитами надсилати до муніципальної інспекції.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG