Доступність посилання

ТОП новини

А хто поїде на схід, як не ми? – поранений під Зеленопіллям


Львів – Більше ніж 120 поранених із зони АТО перебувають на лікуванні у Львові у Військово-медичному центрі Західного регіону. Загалом львівські медики надали допомогу понад 300 бійцям. На сьогодні п’ятеро поранених ще перебувають у важкому стані, така ж кількість потребує протезування.

Днями у військовий госпіталь привезли 21 пораненого зі Cходу. Серед них і водій львівського військового госпіталю, який разом з медиками працював у зоні АТО і допомагав вивозити поранених. Під час одного з мінометних обстрілів водій побіг до машини, у якій була бочка з бензином. Він хотів її відігнати, щоб паливо не потекло у поруч розташований бліндаж із військовими, і отримав поранення.

Поранений 24-річний контрактник Юрій із Яворова
Поранений 24-річний контрактник Юрій із Яворова

У львівському госпіталі досі лікуються бійці, які 11 липня були важко поранені під час обстрілу з реактивної системи залпового вогню «Град» біля села Зеленопілля Луганської області. 24-річний контрактник Юрій із Яворова, що на Львівщині, на ногу ще не стає. Під час мінометного обстрілу його відкинуло з машини. Юрій у лікарняному ліжку має поруч карту України.

«Тут є карта, тут блокпост стояв. Ми стояли недалеко від дороги. Повністю все було заблоковано, лише один переїзд і то під постійним обстрілом. А тут уже Росія і постійно «Град». Мій друг загинув біля мене недалеко – йому розірвало голову. Там була паніка, почали розстрілювати, ховався хто куди. Нас, 50 чоловіків із різних бригад, командир вивів під обстрілами. Мене тягли попід руки. У нас їжі ще було на тиждень, ми мусіли звідти вибиратись», – пригадав страшні події Юрій.

Однак після одужання Юрій планує повернутись на Донбас. «А хто поїде на Схід, як не ми? Ніхто ж дуже не рветься, але комусь потрібно захищати країну…».

Поранені просяться у шпиталь поближче дому

20 бійців із західних областей України, які, як і Юрій, були поранені поблизу Зеленопілля, лежать у шпиталі міста Черкаська, що на Дніпропетровщині. У них легкі поранення. «Вони просяться, щоб їх перевезли у Львів, поближче до дому. Бо тут і рідні стіни допомагатимуть, а волонтери відмовляють їм у перевезенні», – розповів Радіо Свобода Василь Нагорний, батько загиблого під Зеленопіллям бійця, 25-річного Юрія.

Те, що всі поранені мають направлятись додому – це наше бажання. А щодо стратегії – легкопоранені мають лікуватись у лікарнях там
Іван Гайда

«Те, що всі поранені мають направлятись додому, це наше бажання. А щодо стратегії – легкопоранені мають лікуватись у лікарнях там. Потім їх мають доправити у їхні військові частини. Ті, які потребують складного лікування, потрапляють у госпіталі в Харкові, Дніпропетровську, а звідти їх перенаправляють у Київ, Одесу, Вінницю, Львів. Але сьогодні до нас надсилають усіх поранених мешканців західних областей», – пояснив начальник Військово-медичного клінічного центру західного регіону Іван Гайда.

Найпоширеніші травми, які отримують бійці на сході, осколкові – поранення м’яких тканин і мінно-вибухові травми – пошкодження здебільшого нижніх кінцівок, грудної клітки. Найскладніше черепа, головного і спинного мозку. За словами медиків, поранені від кулі снайпера до них не потрапляють, гинуть на місці. Останнім часом з’явилась ще й нова тактика – снайпер зумисно ранить, щоб побратим прийшов на допомогу. Потім вбиває обох.

Люди активно допомагають пораненим

На сьогодні львівський військовий госпіталь забезпечений необхідними ліками. Дуже рятують волонтери і звичайні люди, які допомагають ліками, купують обладнання для реабілітаційного центру, збирають гроші на сепаратор крові, який дасть можливість переливати хворому власну кров, що втрачається під час операції, а тому зменшиться кількість використання донорської крові. Львів’яни створили фонд допомоги пораненим, також долучаються українські заробітчани.

Наші люди можуть зібрати кошти на лікування хворих, навіть там ми могли б кимось опікуватись
Любов Борщ

«Наші люди можуть зібрати кошти на лікування хворих, навіть там ми могли б кимось опікуватись, кому за кордоном потрібне лікування. Інформацію беремо в інтернеті, або дізнаємось від тих, хто повернувся з України», – розповіла Любов Борщ, яка працює в Італії.

Сьогодні допомоги потребує не стільки львівський госпіталь, як медики, які рятують бійців у польових умовах. Адже військові не мають жодної броньованої санітарної машини, щоб вивозити поранених з поля бою. Кілька таких автомобілів є у Нацгвардії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG