Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина не хоче бути заручником російсько-українського конфлікту – Фіцо


Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо
Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо

Українські санкції щодо Росії можуть ускладнити постачання газу через Словаччину. Про це заявив сьогодні прем’єр Словаччини Роберт Фіцо на зустрічі членів уряду з представниками словацьких компаній SPP та Eustream.

«Україна – наш безпосередній сусід, зрозуміло, що громадян цікавить розвиток ситуації в Україні. Нашим обов’язком є, з однієї сторони, звернути увагу на можливі ризики, які є, й назвати їх», – вважає словацький прем’єр. При цьому, Фіцо зазначає, що «потрібно готувати рішення, які переконають, що їм немає чого боятись, якби дійшло до зупинок у постачанні газу».

Словаччина домовилась з компаніями SPP та Eustream, наголосив Роберт Фіцо, що за розвитком подій в Україні та Росії будуть і надалі уважно стежити. «Ми не хочемо бути заручником російсько-українського конфлікту, ми не можемо жертвувати нашими інтересами в ім’я якогось поєдинку, якого Словаччина ніколи не хотіла», – наголосив словацький прем’єр.

На думку Рроберта Фіца, Словаччина володіє достатніми резервами газу, щоб забезпечити ним як потреби співгромадян, так і промисловість.

«Ми навіть можемо реалізувати резервний потік газу в Україну», – наголосив прем’єр Словаччини.

28 квітня Київ та Братислава підписали меморандум про реверсне постачання газу в Україну. За словами українського прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, меморандум передбачає постачання до 8 мільярдів кубів газу на рік, але після певних досліджень ці обсяги можуть бути збільшені.

Словацький коридор, який може пропускати в Україну понад 10 мільярдів кубів газу щорічно, блокував «Газпромом».

На сьогодні Україні доступні два реверсні напрямки постачання газу – через Польщу та Угорщину. Але обсяги прокачування палива цими коридорами незначні.

XS
SM
MD
LG