Доступність посилання

ТОП новини

Хто є хто серед лідерів угруповань «ДНР» і «ЛНР»


Російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков)
Російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков)

Деякі з найвідоміших лідерів озброєних угруповань «ДНР» і «ЛНР почергово залишають свої посади. Дехто з них вже в Москві, інші таємничо зникають. На їхні місця приходять мало кому відомі місцеві бойовики. До Вашої уваги список діючих чи вже не діючих керівників цих угруповань, які визнані в Україні терористичними організаціями.

Ігор Гіркін (Стрєлков) (колишній)

Колишнього так званого «міністра оборони» угруповання «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), також відомого як «Стрєлок», українська влада назвала «військовим злочинцем», а от проросійські сепаратисти його образ романтизували.

Російський полковник, із місцем прописки у Москві, прибув на Донбас із Криму в квітні місяці. Українська влада пов’язує його із ГРУ Росії.

Гіркіна не бачили і не чули від 13 серпня, коли «інформаційне агентство» «ДНР» повідомило, що він важкопоранений. Однак вже наступного дня Олександр Бородай, так званий «прем’єр-міністр» угруповання «ДНР», заявив про відставку Гіркіна. За його словами, «Стрєлку» знайдуть іншу роботу.

Володимир Кононов (діючий)

Якщо ви збираєтеся замінити людину, яку прихильники порівнюють зі спартанським царем-воїном Леонідом І, то подібну міфотворчість варто продовжувати. Коли Бородай оголосив про відставку Гіркіна, він сказав, що його замінить «Цар».

Пізніше з’ясувалося, що «Цар» – це Володимир Кононов, 40-річний уродженець Луганська, в минулому інструктор із дзюдо. Він із квітня командував підрозділом бойовиків у Донецьку і пообіцяв вирішити стратегічне завдання – відбити «військову агресію» Києва. Такою є інформація самої «ДНР».

Олександр Бородай (колишній)

Москвич Олександр Бородай свого часу разом із Гіркіним дописував до ультранаціоналістичної газети «Завтра». Він також володів мережею ресторанів. Серед сепаратистів на Донбасі Бородай з’явився у травні, коли його призначили «прем’єр-міністром» угруповання «ДНР».

Олександр Бородай (праворуч)
Олександр Бородай (праворуч)

Однак після збиття літака «Малайзійських авіаліній» на сході України і дивної нічної прес-конференції, під час якої він передав бортовий самописець літака малайзійському чиновнику у пластиковому мішку для сміття, його репутація, як виглядає, погіршилася.

На прес-конференції 7 серпня Бородай оголосив про свою відставку.

«Я все-таки, якщо ви пам’ятаєте, корінний москвич. Я вважаю, що «Донецькою народною республікою», Донбасом, має керувати людина, яка є кров’ю від крові, плоттю від плоті з Донбасу, справжній донеччанин», – сказав він на прес-конференції.

Після цього він виїхав до Москви, хоча і заявив, що обійматиме посаду віце-прем’єра.

Олександр Захарченко (діючий)

На заміну Бородаю на «прем’єрську» посаду угруповання прийшов 38-річний Олександр Захарченко, лідер Донецького відділу організації «Оплот», у минулому – технік на шахті. Українські ЗМІ звинувачували Захарченка у дрібній контрабанді.

Олександр Захарченко
Олександр Захарченко

Він був одним із лідерів штурму Донецької облдержадміністрації у квітні. Невдовзі після його призначення, він закликав до припинення вогню і заявив, що з боку Москви сепаратистам потрібна тільки «моральна підтримка». Однак 16 серпня Олександр Захарченко заявив, що бойовики його угруповання отримали підкріплення з Росії. За його словами, це 1200 бійців, які проходили чотиримісячне навчання на території Росії, а також 30 танків і 120 бронемашин.

Валерій Болотов (колишній)

Луганський бізнесмен зі вченими ступенями в галузі економіки та бізнесу Валерій Болотов спершу був так званим «народного губернатором», а згодом очолив угруповання «Луганська народна республіка».

Про свою неочікувану відставку 14 серпня він повідомив у відеозверненні.

Валерій Болотов
Валерій Болотов

«Становище «ЛНР» складне. Київська хунта кинула на наші міста величезну кількість військової техніки. Карателі цілеспрямовано знищують інфраструктуру. Тверезо оцінюючи свої сили, я ухвалив рішення тимчасово залишити пост глави «ЛНР». Наслідки поранення не дозволяють мені з повною віддачею сил працювати на цій посаді на благо луганчан у складний воєнний час», – заявив Болотов.

Ігор Плотницький (діючий)

Ігор Плотницький, який замінить Болотова на його посаді, колись був луганським чиновником. Він працював главою контролю якості у місцевій інспекції споживання. Раніше в «ЛНР» він обіймав посаду «міністра оборони» угруповання.

Ігор Безлер (наразі немає інформації, де він і що з ним)

Російський підполковник Ігор Безлер на прізвисько «Бєс» командував озброєними сепаратистами у Горлівці.

Він є відомим через свою непередбачувану поведінку, зокрема він погрожував стратити британського журналіста газети Guardian. Саме Безлера Служба безпеки України звинувачує в тому, що він віддав наказ збити літак «Малайзійських авіаліній».

(Відезапис імітації Безлером «розстрілу» двох офіцерів)

Коли українська армія наблизилася до Горлівки, все частіше почали з’являтися чутки про смерть Безлера. Наприкінці липня українські ЗМІ повідомили про його втечу до Москви. Однак, його підрозділ все ще бере активну участь у боях, а 14 серпня ЗМІ сепаратистів повідомили про нібито останні військові успіхи бойовиків і приписали їх Безлерові.

Над матеріалом працював Глен Кейтс

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG