Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявляє про «загрози застосування сили» проти її «гуманітарного конвою»


Російський «гуманітарний конвой» їде в Україну з 12 серпня
Російський «гуманітарний конвой» їде в Україну з 12 серпня

Міністерство закордонних справ Росії заявляє про «прямі загрози застосування сили» проти російського «гуманітарного конвою», який їде в Україну з 12 серпня.

«Якщо раніше «палки у колеса» гуманітарної допомоги вставлялися через надумані організаційно-процедурні претензії, то тепер надходять відомості про прямі загрози застосування сили проти нашої автоколони. Надходять повідомлення про те, що диверсійна група карального батальйону «Айдар» планує замінувати окремі ділянки доріг у Луганській області, щоб знищити автотранспорт з гуманітарним вантажем і супроводжуючий його персонал, а потім звинуватити у терористичній діяльності ополченців», – мовиться у повідомленні на сайті МЗС Росії.

У російському МЗС також стверджують про «різку інтенсифікацію бойових дій українськими силовиками з очевидною метою перерізати узгоджений з Києвом шлях прямування гуманітарної колони від російсько-українського кордону до Луганська».

Вчора ввечері стало відомо, що російський конвой з гуманітарною допомогою для мешканців Донбасу зупинився у Ростовській області, за 25 кілометрів від кордону з Україною. Міжнародний Червоний Хрест заявив, що встановив контакт із конвоєм на території Росії і намагається отримати повнішу інформацію про вміст вантажу майже трьох сотень вантажних автомобілів, які ось вже кілька днів рухаються в бік України.

Українська влада наголошувала, що готова впустити російську допомогу, якщо її перевантажать на кордоні під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Київ, Харків і Дніпропетровськ між тим вислали українські колони з гуманітарною допомогою для мешканців Донбасу, які потерпають від бойових дій.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння, що Росія під приводом гуманітарної допомоги може направити в Україну свої війська, де наразі відбувається збройне протистояння між українськими військовими і сепаратистами. Москва звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG