Доступність посилання

ТОП новини

Ярош і Аваков поновили стару ворожнечу


Дмитро Ярош, лідер «Правого сектору»
Дмитро Ярош, лідер «Правого сектору»

«Правий сектор» ультимативно зажадав від президента негайно провести кадрові зміни в керівництві МВС. Хоча очільник організації Дмитро Ярош заявив, що утримається від анонсованого раніше походу на Київ. Натомість міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що активістів організації затримали далеко поза межами зони АТО зі зброєю, на яку не було документів та звинуватив Дмитра Яроша в тому, що він фактично підігрує ворогові.

«Міліцейські тилові щурі борються з учасниками бойових дій по всій Україні. Останніми тижнями міліцейські незаконні затримання, арешти, побиття, обшуки, вилучення здобутої в бою зброї, торкнулися десятків бійців», – йдеться у заяві, підписаній лідером «Правого сектору» Дмитром Ярошем та командиром добровольчого корпусу Андрієм Стемпіцьким.

З огляду на це очільники «Правого сектору» зажадали від президента негайно – впродовж 48 годин – навести порядок у МВС, звільнивши одіозних представників антиукраїнських сил з посад. Зокрема, в заяві згадано першого заступника міністра внутрішніх справ Володимира Євдокимова. Інакше – очільники «Правого сектора» пообіцяли повести своїх бійців та прихильників на Київ, аби провести «швидкі реформи» в МВС.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ
Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ

Напередодні відбулося декілька випадків затримань озброєних бійців «Правого сектору». На своїй сторінці у мережі Фейсбук міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заперечив звинувачення у свавіллі, зазначивши, що в затриманих далеко від зони АТО озброєних людей не було документів. Він також звинуватив Дмитра Яроша у невдалому керівництві, яке спричинило загибель активістів та в підігруванні російській пропаганді. Він також зазначив, що подання про відставку першого заступника міністра зробили два тижні тому, тож ватажок «Правого сектору» прагне пропіаритися на вже вирішеному питанні напередодні дострокових виборів.

Добровольці «Правого сектору»: в МВС не хочуть, а в армію не беруть

Невдовзі Дмитро Ярош виступив із відеозверненням, в якому зазначив, що «Правий сектор» утримається від походу на Київ, оскільки затриманих активістів організації звільнили.

Ярош також повідомив, на своїй сторінці в у мережі Фейсбук, про заборону своїм добровольцям вивозити зброю із зони АТО.

«Наказом по добровольчому українському корпусу «ПС» заборонено вивозити із зони АТО зброю, боєприпаси та вибухові речовини. Їх рух може відбуватися тільки в одному напрямку – на фронт. В екстрених випадках про пересування наших бійців зі зброєю поза зоною бойових дій будуть повідомлятися центральне та обласні управління СБУ», – написав він.

За неофіційною інформацією, яку не підтвердили і не спростували ані в МВС, ані в «Правому секторі», новій заяві Дмитра Яроша передували переговори, які з керівництвом МВС провели посередники. Однак речник «Правого сектору» Артем Скоропадський повідомив Радіо Свобода, що організація й надалі наполягатиме на зміні керівництва МВС.

«Правий сектор» не сказав, що не поїде на Київ взагалі ніколи. Ми сказали, що беремо паузу, оскільки рішення щодо Євдокимова, начебто, ухвалили», – наголошує він.

На думку політичного експерта Євгена Магди, ситуація засвідчила, що Дмитрові Ярошу бракує політичного досвіду – через це він робить різкі заяви, які потім змушений дезавуювати.

«Я не погоджуюся із версією, що Ярош таким чином готується до виборів. Мені здається, що в нього радше здали нерви: після загибелі групи бійців «Правого сектору» під Донецьком, після затримання активістів. Якщо людина позиціонує себе як лідер саме військово-політичного руху, то він має особливо зважувати на кожне слово і його наслідки», – зазначає він.

За словами Євгена Магди, важливо врегулювати участь добровольців «Правого сектору» в АТО та легалізувати їхню зброю – аби уникнути подальших непорозумінь. Адже бійці бойових загонів добровольчого корпусу «Правого сектору» не належать ні до МВС, ні до армії. Йти до лав МВС, під егідою якого діють майже всі добровольчі формування, вони не хочуть через давній конфлікт із міністром Арсеном Аваковим, відставки якого «Правий сектор» вимагає. А в Міноборони натомість вимагають, аби добровольці вливалися в регулярні частини.

Правда і міфи про бандерівців та «Правий сектор»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:23 0:00

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG