Доступність посилання

ТОП новини

Українські митники і прикордонники ще не оформлювали російського «гуманітарного вантажу» – РНБО


Російський «гуманітарний конвой» досі на кордоні з Україною
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Станом на 11:00 понеділка через неузгодженість питань гарантій безпеки руху колони з гуманітарним вантажем з боку бойовиків з представниками Червоного Хреста, прикордонно-митного оформлення вантажу не відбулося, повідомляє РНБО України.

«Детальна інспекція змісту російського гуманітарного конвою не розпочиналася. Експерти ОБСЄ планують оглянути вантаж 18 або 19 серпня», – повідомив речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко.

Також він заявив, що в неділю українські прикордонники запобігли спробі завезти частину вантажу на територію України.

«О 12:50 до пункту пропуску «Донецьк» на території Росії прибуло 16 тентових автомобілів тентів КамАЗ білого кольору, 1 заправник пального, 1 автобус із нібито «гуманітарного конвою», які розташувалися на стоянці біля пункту пропуску. Після цього з боку України на очах російських прикордонників до українських представників під’їхала група бойовиків на 8 автомобілях і 3 автобусах. Українські прикордонники зайняли оборону для відбиття нападу. Після переговорів із прикордонниками Росії терористи відійшли вглиб території України», – розповів Лисенко.

За словами речника інформаційно-аналітичного центру РНБО, представник ОБСЄ Поль Рікар повідомив, що ця організація, ймовірно, перевірить російський гуманітарний конвой 18-19 серпня.

«Визначено партії – до 30 транспортних засобів. Після огляду вантаж передадуть для подальшого супроводу офіційним представникам Червоного Хреста», – сказав Лисенко.

НАТО і Київ висловили занепокоєння, що Росія може спробувати направити в Україну війська під виглядом гуманітарної допомоги.

Міжнародний комітет Червоного Хреста погодився доправити допомогу, якщо вона не матиме військового супроводу, але чекає, щоб бойовики гарантували безпеку його співробітників.

XS
SM
MD
LG