Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов про «гуманітарний конвой»: цим «фіговим листком» Росія не зможе прикрити агресію


Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов

Під прикриттям «гуманітарної допомоги» Росія хоче зробити коридор для постачання зброї бойовикам. Про це заявив голова Верховної Ради України Олександр Турчинов на прес-конференції спікерів парламентів вісімка Північно-Балтійських країн у литовській Паланзі, повідомляє прес-служба парламенту.

«Під прикриттям гуманітарної допомоги Російська Федерація хоче зробити коридор, зафіксувавши його, щоб постачати терористам танки, системи залпового вогню та зброю, якою знищують українців», – зазначає спікер українського парламенту.

Олександр Турчинов зазначив, що «представники Росії, спекулюючи навіть на гуманітарній допомозі, вдаються до провокацій». Він вважає, що «російський гуманітарний конвой – більш фейковий формат, основна частина якого складається з води та солі».

«На Сході немає проблеми з водою, і саме в Донецькій області, в Артемівську видобувають найбільшу кількість солі в Європі», – сказав Турчинов.

Олександр Турчинов наголосив, що формат «гуманітарної допомоги», яку пропонує Росія, не враховує проблеми сходу, а створюється виключно для постачання зброї бойовикам. «Оце формат їхньої гуманітарної допомоги. Це допомога смерті», – каже Турчинов і додає, що цим «фіговим листком» Росія не зможе прикрити свою агресію.

Експерти ОБСЄ здійснять огляд вмісту російського гуманітарного конвою «можливо у понеділок або у вівторок». Про це у коментарі інформагенції AFP у неділю, 17 серпня, повідомив представник ОБСЄ Поль Рикар.

У свою чергу офіційний уповноважений Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з контактів із Росією Паскаль Кютта заявив, що «загалом» оглянув російський конвой, але детальна інспекція вантажів ще не розпочалася.

Міністр соціальної політики України Людмила Денісова 16 серпня підписала наказ про визнання вантажу МКЧХ гуманітарною допомогою, повідомив департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату уряду України.

16 із 300 російських вантажівок, які зупинилися в Каменськ-Шахтинському Російської Федерації, 17 серпня просунулися до пропускного пункту «Донецьк» у Росії на кордоні з Україною.

Україна і Захід висловлювали занепокоєння, що Росія під приводом гуманітарної допомоги може направити в Україну свої війська, де наразі відбувається збройне протистояння між українськими військовими і сепаратистами. Москва звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG