Доступність посилання

ТОП новини

США: «білі проти афроамериканців»?


Люди у Нью-Йорку вийшли на протест через вбивство Майкла Брауна, який був застрелений 9 серпня у Фергюсоні, штат Міссурі, 14 серпня 2014 року
Люди у Нью-Йорку вийшли на протест через вбивство Майкла Брауна, який був застрелений 9 серпня у Фергюсоні, штат Міссурі, 14 серпня 2014 року

«Національна гвардія входить у місто» – це репортаж не з-під Донецька, а з американського містечка Ферґусона у штаті Міссурі. Нацгвардійці США намагаються зупинити масові заворушення, що охопили містечко після вбивства темношкірого хлопця білим працівником поліції – як припускають, убивства безпричинного. Цей інцидент іще раз висвітлив проблему міжрасової напруженості у США.

Теплого суботнього полудня 9 серпня авто поліції перепинило двох темношкірих хлопців, які гуляли просто серединою тихої вулички. Тобто – порушили правила руху пішоходів: на серйозну загрозу громадській безпеці ніяк не тягне.

А вже через кілька хвилин один із хлопців, 18-річний Майкл Браун, лежав на землі, прострілений шістьма кулями. Чому 26-річний Даррен Вілсон стріляв у нього, досі не ясно.

Поліція містечка стверджує, що Браун незадовго перед тим украв сигари в сусідній крамничці, а потім намагався вирвати пістолет у Вілсона. Родина вбитого каже, що того просто стратили з расових мотивів: адже вбивця – білий.

Адвокат родини, яка домоглася незалежного розтину тіла загиблого, Бенджамін Крамп каже: «Це буде одне з тих свідчень, які ми зберемо разом із іншими свідченнями, з усіма даними розтинів, із усіма доказами, щоб скласти цілісну картину. Бо його родина вже знає: заяви свідків, що у хлопця стріляли кілька разів серед білого дня, правдиві».

Невеселі опитування

Загибель хлопця-афроамериканця від руки білого викликала масові заворушення в містечку, де ці афроамериканці становлять 67 відсотків населення. Тим часом їх тільки троє серед 53 працівників міської поліції. Так само переважно білі представлені в міській владі: їх 5 із 6 членів міськради чи 6 із 7 членів шкільної ради міста.

Натомість саме афроамериканці склали у Ферґусоні 86 відсотків зупинених за транспортні порушення, 92 відсотки обшуканих і 93 відсотки затриманих – такі дані прокуратури штату Міссурі за 2013 рік.

І, за даними опитування Дослідницького центру П’ю, 80 відсотків афроамериканців Ферґусона вважають, що загибель Майкла Брауна порушує важливі питання міжрасових відносин. Для порівняння: серед опитаних білих у місті так вважають 37 відсотків.

Зате 47 відсотків білих думають, що на расовий момент тут звертають надмірну увагу. Серед темношкірих таких 18 відсотків.

І так само тільки 18 відсотків афроамериканців Ферґусона вірять, що розслідування інциденту буде справедливим. Білих – 52 відсотки.

Чи об’єднаються роз’єднані США?

Тож такі події у країні, де двічі обраним президентом є нині темношкірий, змушують Барака Обаму реагувати. Бо таке становище далеко не в одному-єдиному містечку, каже він. «Надто в багатьох громадах у всій країні існує прірва недовіри між місцевими мешканцями і правоохоронцями. Надто в багатьох громадах молоддю з «кольоровою шкірою» нехтують і вважають тільки об’єктом для страху», – заявив Обама в Білому домі.

Натомість, каже він, американці мали б використати нинішній момент, щоб зосередитися на тому, що їх об’єднує – на їхній спільній людськості.

Над матеріалом працювали: Carl Schreck, Luke Johnson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG