Доступність посилання

ТОП новини

Як у Чечні шукали телефон Кадирова


Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Том Бамфорс

Після повідомлення про те, що чеченський лідер Рамзан Кадиров загубив свій мобільний телефон під час відкриття музею, понад тисячу осіб викликали тієї ж ночі, щоб допомогти Кадирову знайти мобільний. Про це повідомили активісти російської правозахисної організації «Меморіал». Адміністрація Кадирова заперечує, що чеченський лідер загубив телефон і що затримання і допити мали місце. Проте кореспонденти Радіо Свобода підтверджують дані правозахисників.

«Місцеві жителі у Чечні повідомляють, що у ніч на суботу (16 серпня – ред.) міліціонери і співробітники обласної адміністрації викликали на допит більше ніж тисячу осіб, у тому числі й дітей. Більшість із них могли повернутися додому лише вранці», – йдеться в заяві «Меморіалу», опублікованій 18 серпня.

Співробітники Радіо Свобода розмовляли з декількома високопосадовцями, присутніми на церемонії відкриття музею. Вони підтвердили інформацію «Меморіалу» і заявили, що служба безпеки Кадирова їх обшукала. Чиновники відмовилися називати свої імена і надавати подальші коментарі.

Телефон почали шукати на церемонії відкриття музею «Шира-Юрт» на околиці села Герменчук, що за 30 кілометрів на південь від Грозного.

Тисячі людей відвідали відкриття цього музею за посилених заходів безпеки. Автомобілі не дозволяли припарковувати ближче, ніж за кілометр від музею. І людей, і автомобілі обшукували.

Керівник Чечні Рамзан Кадиров, здається, був задоволений подією.

«Це грандіозне свято у Чечні, – написав він на своїй сторінці в Instagram. – Тисячі жителів республіки зібралися в Шира-Юрті, побудованому в околицях Герменчука… Це копія середньовічного чеченського населеного пункту. Щодня музейне селище відвідують туристи з Росії та інших країн».

У центрі уваги святкування було традиційне чеченське весілля, під час якого Кадиров подарував нареченим мільйон рублів, повідомляє «Меморіал». Кожен чеченський регіон мав прислати танцювальну пару для виступу на цьому заході.

Учасників акції викликали на допит

Однак, святковий настрій було зіпсовано, коли наприкінці урочистостей із гучномовців оголосили про те, що Кадиров загубив свій телефон. Міліція допитувала людей на місці, але так і не змогла його знайти.

Після того, як гості свята залишили музей, керівники адміністрацій зателефонували організаторам події, щоб з’ясувати імена всіх учасників і гостей заходу.

Вони тут же викликали їх на допит. «Вони з’ясовували в людей, чи були вони на святі, де вони стояли і чи знайшли вони телефон або будь-яку іншу річ без господаря», – повідомляє «Меморіал».

«Меморіал» – це одна з небагатьох організацій, яка забезпечує всебічне висвітлення подій у неспокійному Північнокавказькому регіоні.

Організація має напружені відносини з Кадировим. У липні 2008 року керівник «Меморіалу» Олег Орлов звинуватив Кадирова у причетності до вбивства правозахисниці Наталії Естемірової.

Кадиров подав до суду на Орлова за наклеп. Але його не засудили, адже у 2011 році московський суд вирішив, що він лише «висловлював власну думку».

Чи Кадиров все ж таки знайшов свій телефон, чи ні, не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG