Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ДНР» та «ЛНР» подібні до тоталітарних сект (огляд преси)


Українські психологи дійшли висновку, що діяльність самопроголошених республік на сході України схожа з діяльністю тоталітарних сект. Як розповідають в газеті «Сегодня» психотерапевти, всі основні характерні риси секти знаходять відображення у структурі так званих «ДНР» і «ЛНР». Є лідер (авторитет Ігоря Гіркіна, Павла Губарєва серед «ополченців» дуже високий), є паства, існує ідея (про створенні «Новоросії» і поверненні до СРСР) – тобто присутнє все те, що є в тоталітарних сектах. Ознаки культових організацій виявляються у тому, як лідери «ДНР» себе називають – «Стрєлок», «Бєс», «Абвер». Лідерам культових організацій притаманне приховувати свої справжні імена і ховати особистість за якоюсь маскою, створюючи ореол загадковості. Психологи також вважають, що певна підтримка самопроголошених республік-сект серед населення Донбасу пов'язана з методиками маніпулювання особистістю. У прихильників республік яскраво проявляється відсутність критичного мислення і свободи думки. Зате сильна віра в доброго лідера, який прийде і відразу всіх врятує. Сепаратисти експлуатують синдром недолюбленої дитини у своїй пастви і обіцяють дати людині все те, чого їй не вистачало раніше.

Міністерство оборони як і раніше залишається «відомством-монстром», стверджує експерт газети «День». Наприклад, у тих же добровольчих батальйонів має бути важка техніка, тим паче, коли їх направляють на передову. А її їм дають зі скрипом або взагалі не дають. Причин кілька, серед них – конкуренція між МВС і Міноборони. Усі ці генерали на верхах Міністерства оборони сидять у кабінетах, а не на передовій. Вони звикли клацати каблуками перед президентом і доповідати про успіхи. Тому вони й не квапляться давати техніку тому ж «Донбасу», «Азову», для них важливіше, щоб саме їхні військові частини виконали завдання, тоді можна буде бігти й докладати. Так вони звикли отримувати винагороди, підвищення й так далі. Тим паче, більшість добровольчих батальйонів продовжують битися під егідою Національної гвардії МВС. Однак ситуація потроху змінюється, констатує експерт. Загалом же нині «витягують» війну на 50% і більше – звичайні солдати, офіцери. Саме командирів, які відчули, що таке війна, й треба призначати на посади. Такі старатимуться для армії, а не думатимуть про себе й свій добробут, наголошує експерт. Стаття називається «Школа війни».

«Бойові дії тривають, але кращі шахти треба приватизувати, а гірші – закрити», – у публікації під таким заголовком експерт газети «Голос України» розповідає, як працюють шахти в умовах бойових дій та що чекає на галузь і чому так складно йде процес приватизації вугільних підприємств. Він інформує, що зараз не працює від 30 до 35 шахт. Бойовики спеціально стріляють по будинках мирних жителів, по об'єктах шахт, обстрілюють автобуси з гірниками. Приїжджати на роботу й працювати в таких умовах небезпечно. Тому в місцях ведення бойових дій видобуток вугілля припинено.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG