Доступність посилання

ТОП новини

Що дасть Джемілєву статус уповноваженого президента України?


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Денис Веремієв

Київ – У середу Петро Порошенко підписав указ про створення посади уповноваженого президента України у справах Криму. Згодом на офіційному сайті глави держави з’явився указ про призначення на цю посаду народного депутата Мустафи Джемілєва. У Меджлісі кримськотатарського народу підтримали появу нової посади в апараті адміністрації Президента, і сподіваються, що це дозволить більш ефективно вирішувати багато проблем. Експерти вважають, що присвоєння статусу представника президента дасть Джемілєву більше повноважень і можливостей у переговорах із міжнародними партнерами.

В указі № 592/2014, підписаному Петром Порошенком, мовиться, що уповноважений у справах кримськотатарського народу буде забезпечувати здійснення президентом України повноважень щодо дотримання конституційних прав кримських татар.

«Основне завдання уповноваженого – це підготовка різного роду документів, спрямованих на вирішення проблем кримськотатарського народу, як правових, так і соціальних. Зрозуміло, уповноважений пропонуватиме президентові бачення відносного того, якими шляхами ми будемо повертати Крим», – пояснив суть своїх нових обов’язків Мустафа Джемілєв в ефірі «Еспресо ТВ».

Пропонували й інші кандидатури

Також у своєму указі Петро Порошенко розпорядився про збільшення штату своєї адміністрації до 423 осіб. Враховуючи, що раніше в адміністрації президента було 416 штатних одиниць, діяльність уповноваженого з питань кримських татар забезпечуватимуть семеро осіб.

Мустафа Джемілєв зазначив, що першочерговим завданням його діяльності на новій посаді стане допомога кримчанам, які вимушено залишили півострів і тимчасово оселилися на материковій частині України.

За словами лідера кримськотатарського національного руху, він двічі зустрічався з президентом Порошенком перед тим, як лідер держави підписав указ про створення посади уповноваженого. Джемілєв зізнався, що спочатку не збирався обіймати цієї посади, але Порошенко наполіг на його призначенні.

Пропонував інші кандидатури, але він сказав, що хотів би бачити на цій посаді людину, яку добре знає
Мустафа Джемілєв

«Я пропонував інші кандидатури, але він сказав, що хотів би бачити на цій посаді людину, яку добре знає. І я змушений був погодитися», – сказав Джемілєв.

Народний депутат зазначив, що складність для реалізації його нових повноважень полягатиме в тому, що «влада» анексованого Криму заборонила йому в’їзд на територію півострова. У зборі інформації про події в республіці йому допомагатимуть співробітники, які входять до апарату уповноваженого.

Наріман Джелял
Наріман Джелял

Присвоєння статусу уповноваженого президента України попередньо не обговорювали на засіданні Меджлісу кримськотатарського народу, хоча зазвичай знакові призначення узгоджуються з представницьким органом кримських татар. Про це в коментарі для «Крим.Реалії» розповів заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

«Але в даному випадку мова йде про лідера кримських татар, досвідченого парламентарія, народного депутата України. І коли він дав згоду на призначення його на посаду уповноваженого президента України, він не пішов врозріз із тими принципами, яких сьогодні дотримується Меджліс», – зазначив Джелял.

За його словами, поки що складно судити про можливі наслідки події призначення, оскільки на даний момент неясно, які функції і можливості будуть надані уповноваженому.

Джемілєв, перебуваючи в різних статусах, завжди відстоював інтереси кримськотатарського народу
Наріман Джелял

«Мустафа Джемілєв, перебуваючи в різних статусах, завжди відстоював інтереси кримськотатарського народу. Я відчуваю надію на те, що новий офіційний статус дозволить йому ще більш посилити свої дії», – сказав Джелял.

Також він зазначив, що до створеної структури апарату уповноваженого можуть увійти кримські татари, які на даний момент проживають на анексованій території. Але, за словами Джеляла, головне не місце перебування помічників Джемілєва, а їхні професійні якості.

Доведеться вибирати між новою посадою і депутатством

Появу посади уповноваженого президента у справах кримських татар підтримали і в Координаційному комітеті громадських організацій вимушених переселенців. Співголова комітету Андрій Щекун в коментарі для «Крим.Реалії» заявив, що це може стати позитивним сигналом, який офіційний Київ надсилає до Криму.

«Це дуже важливо, оскільки останнім часом простежується тенденція, яка полягає в тому, що члени Меджлісу отримують посади в окупаційній владі. Необхідне очищення від таких людей. Будемо сподіватися на те, що Меджліс залишиться на колишніх позиціях і буде відстоювати територіальну цілісність України», – зазначив Щекун.

Експерти вважають, що призначення Мустафи Джемілєва є першим кроком на шляху реалізації постанови про визнання кримських татар корінним народом, яку Верховна Рада ухвалила в середині березня.

Це призначення дає більше можливостей Джемілєву у співпраці з міжнародним співтовариством
Ігор Семиволос

«Тепер з’явилося більше можливостей для реалізації саме цієї постанови і наповнення її конкретним змістом. Крім того, що це призначення дає більше можливостей Мустафі Джемілєву у співпраці з міжнародним співтовариством», – вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

На думку експерта, статус уповноваженого президента України є вищим, ніж звання народного депутата, і це дасть Джемілєву додаткові інструменти впливу.

До того ж тепер Джемілєву доведеться визначитися з тим, яку посаду йому обіймати: уповноваженого президента чи депутата Верховної Ради. Як відомо, українське законодавство забороняє поєднання роботи в парламенті та органах виконавчої влади. За прогнозами експертів, Мустафа Джемілєв буде визначатися з тим, який статус для нього буде пріоритетнішим, вже ближче до майбутніх парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG