Доступність посилання

ТОП новини

Яким буде святковий парад на День Незалежності?


Репетиція військового параду до Дня Незалежності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Репетиція військового параду до Дня Незалежності

На Святковий парад до Дня Незалежності з держбюджету не виділять ні копійки – всі витрати покриє Міністерство оборони України. Про це повідомив міністр оборони Валерій Гелетей на генеральній репетиції параду. Майже вся військова техніка після свята поїде на схід у зону АТО.

У середу ввечері на Хрещатику відбулась одна з генеральних репетицій військового параду до Дня Незалежності. Бойовий дух та синхронність рухів демонстрували курсанти військових навчальних закладів, а також підрозділи усіх видів військ Збройних сил України. Під час репетиції центром міста пройшла колона військової техніки. Зокрема, десятки «Кугуарів», БТРів, БМП, «Градів» та «Ураганів». Окрім того, демонстрували системи протиповітряної оборони та комплекси С-300.

За репетицією спостерігали керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу Збройних сил та командування Сухопутних військ України. Міністр оборони Валерій Гелетей пересувався Хрещатиком на рідкісному автомобілі ГАЗ-1405, яких в Україні залишилось всього двоє. Про це розповів Олексій Тризуб, заступник начальника центру забезпечення службової діяльності та генштабу Збройних сил із озброєння.

«Для парадів з нагоди Дня Незалежності України і тільки на ці свята їх залучають», – додав він.

«Це шана до військовослужбовців, до тих людей, які зараз виборюють свободу»

Валерій Гелетей
Валерій Гелетей

Валерій Гелетей розповів, що значна частина техніки, яка братиме участь у військовому параді, після свята поїде в зону АТО. Серед іншого на Донбас відправлять також відремонтовану техніку, яка була пошкоджена внаслідок бойових дій. Гелетей додав, що частина військового оснащення залишиться в Києві, щоб боронити столицю в разі небезпеки.

Зі словами міністра, з державного бюджету на проведення параду «не виділено жодної копійки». Гелетей розповів: кошти надходять зі спеціального бюджету Міністерства оборони.

«Є бюджет Міністерства оборони, цей бюджет передбачає як навчання, так і відповідні проходження колон строєвим кроком і на це також є кошти. Саме в рамках цього бюджету ми забезпечуємо проходження військової ходи по головній вулиці України на День Незалежності», – розповів Гелетей.

Міністр переконаний, що проводити святковий парад необхідно незважаючи на те, що на Сході країни точиться війна. За його словами, «не можна відбирати у військових можливість пройтись ходою по основній вулиці міста Києва».

«Це шана до військовослужбовців, до тих людей, які зараз виборюють свободу на всій території України», – додав він.

Вулиця Хрещатик була перекрита для руху транспорту на відрізку від Європейської до Бессарабської площі.

Парад до 23-ї річниці незалежності України відбудеться 24 серпня на головній площі міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG