Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині рідні солдатів і волонтери вимагають ротації для військових у зоні АТО


Рідні солдатів і волонтери вимагають ротації для військових у зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

На Дніпропетровщині рідні солдатів і волонтери збирають підписи за проведення ротації військовослужбовців у зоні АТО. Про це сьогодні у Дніпропетровську повідомили ініціатори збору підписів. За даними волонтерів, які допомагають українській армії, зокрема, бійці 39-го батальйону територіальної оборони перебувають у зоні бойових дій на Донбасі вже близько 50 діб поспіль.

Як зазначив волонтер, що допомагає 39-му батальйону, Юрій Фанигін, батальйони територіальної оборони, які формувались на Дніпропетровщині, взагалі не були призначені для ведення бойових дій, а лише для облаштування блокпостів й охорони будівель.

Однак, пройшовши місячну підготовку, їх спрямували у зону АТО. Як зазначив Фанигін, з початку червня солдати 39-го батальйону перебувають на Донбасі, в другій лінії оборони, а з кінця червня – безпосередньо на передовій.

«Близько 50 днів наш батальйон, який не має жодного БТРа, ні БМП, ні мінометів, перебуває на передній лінії оборони. По них стріляють з «Градів», вони витримують мінометні обстріли супротивника. Вони перебувають в безпосередній близькості від міського конгломерату Донецька. Там стоїть лінія оборони – ДОТи, танки, бетонні блоки. Іти в атаку на цю підготовлену позицію неможливо. І повірте, збудована ця укріпна лінія людьми, які розуміються на військовій справі», – розповів Фанигін.

Волонтери й рідні вояків зазначають: серед українських військових на передовій є люди, морально виснажені, які вже не здатні вести бойові дії, потребують психологічної та медичної допомоги і хоча б короткого побачення з близькими. Відтак вони закликають владу дати солдатам перепочинок хоча б на 10 днів.

«Їм дуже важко, і моральний, і фізичний стан їхній в е на межі. Аби війна була ефективною, їм потрібен короткий перепочинок. Ми не просимо повернути їх на завжди, звісно, але – на короткий термін. А потім вони знову повернуться в АТО, вони нікуди не втечуть, адже там лишились їхні товариші. Ми звертаємось до влади: проведіть обіцяну, довгоочікувану ротацію! Триває третя хвиля мобілізації, вже місяць минув, однак ніякої ротації хлопці так і не дочекались», – сказала активістка волонтерського руху Світлана Занегіна.

Водночас матері і дружини військовослужбовців із зони АТО звернулись до чоловіків призовного віку з проханням «не ховатись і не відкуплятись» від служби в армії й прийти на зміну їхнім синам і чоловікам.

21 серпня президент Петро Порошенко заявив, що результатом третьої хвилі мобілізації стане направлення в зону АТО кадрових офіцерів і військових спеціалістів.

XS
SM
MD
LG