Доступність посилання

ТОП новини

США повинні запобігти військовому вторгненню Росії в Україну (світова преса)


Світова преса закликає Вашингтон зробити все, що в його силах, аби в жодному разі не допустити військового вторгнення Росії в Україну і радить Києву використати успіхи в АТО для здобуття кращих для себе умов урегулювання конфлікту. Також газети пишуть і про нову загрозу радикального ісламізму, що може дати привід для співпраці Заходу і Росії, але Кремль має залишити Україну в спокої. І також є статті про небезпеку «джихадизації» молоді в країнах Західної Європи.

Газета New York Times пише, що в той час як Україна воює з сепаратистами, а Росія може здійснити вторгнення,багато істориків проводять паралель із початком Першої світової війни в 1914 році. Але вони ігнорують більш важливе порівняння – з 1941-м роком, додає видання.США та Європа донині вдавалися виключно до погроз для відвернення російського вторгнення в Україну. Але санкції– навіть усе сильніші – необов’язково зможуть відвернути такий сценарій. Протягом 20 років економічні санкції стали політикою, якій Вашингтон віддає перевагу, коли не бажає застосовувати силу. Але США не запроваджували санкцій проти потужних країн. Найсильніші санкції були застосовані проти Ірану, однак він беззастережно не відмовився від своєї ядерної програми. Вашингтон не застосовував санкцій проти сильних країн від 1940-41 років, коли Америка запровадила їх проти Японії, кульмінацією яких було нафтове ембарго та арешт японських активів.США тоді хотіли відвернути захоплення Японією південно-східної Азії і вимагали, аби Токіо вивів війська з Індокитаю та Китаю. Японія ж вирішила, що санкції розв’язали їй руки.Історія має наслідки в сучасності. Сильні економічні санкції проти Росії навряд чи відвернуть вторгнення без недвозначного попередження з боку США, що вони докладуть зусиль для поразки Москви. Якщо Росія справді вторгнеться, тоді вона очікуватиме ще твердіших санкцій і, можливо, почне розглядати їх як акт війни. Але газета закликає Вашингтон чітко пообіцяти, що Америка зробить все необхідне для відвернення російського вторгнення в Україну, якщо про таке буде йтися, він має бути відкритим до серйозного і широкого діалогу щодо України. У Києва зараз, пише видання, є нагода використати свої військові успіхи для досягнення вигідного для себе врегулювання. І американські представники мають заохочувати президента Порошенка саме цього і досягнути, коли він зустрічатиметься з Путіним у Мінську наступного тижня.

Видання National Interest вміщує статтю, в якій ідеться, що для багатьох занепад російсько-американських відносин через анексію Криму та війна на Донбасі вказують на початки нової Холодної війни. Однак, додає газета, Росія не перетворилася безповоротно з партнера для обмеженої співпраці в лютого ворога. Вашингтон та Москва все ще мають спільні інтереси, від яких нелегко відмовитись, не дивлячись на політично гарячу пору. Часто забувають, пише газета, що пост-комуністична Росія залучена з Америкою до боротьби з глобальним тероризмом, а також зусиль щодо недопущення розповсюдження зброї масового знищення, щоб ними не заволоділи держави-парії. Але на тлі дуже швидкого розвитку процесів в Україні шокуюча і поворотна подія трапилась на Близькому Сході.Добре організована й дисциплінована терористична організація «Ісламська держава Іраку та Сирії» спробувала перетворити себе на повноцінну терористичну державу на частині території Іраку та Сирії. Маючи складну захоплену зброю, а також ресурси, що надходять з різних частин Іраку, це угруповання приваблює тисячі молодих мусульман із цілого світу. Завдяки все більшим і більшим ресурсам та закордонним паспортам своїх бійців уперше за багато років екстремістська держава має можливість і бажання здійснити напад будь-де у світі. Страта Джима Фолі джихадистом, який говорив із британським акцентом, демонструє, як далеко може дотягнутись «Ісламська держава» в Західній Європі, Америці і навіть Росії. Враховуючи високі ставки, як виглядає, Вашингтон та Москва можуть знову стати по той самий бік для обмеження можливостей «Ісламської держави», а також і інших груп, як-от«Аль-Каїда» та її різні відгалуження. Якщо припустити, що врегулювання в Україні може бути знайдене, чи міг би президент Обама зсунути фокус Кремля з кризи в Україні на спільну нову боротьбу проти тероризму? – запитує газета.

Лондонська Times пише, що Британія стає експортером джихадистського насильства, і уряд та мусульманська спільнота мають терміново взятися за вирішення цієї проблеми. Кількість молодих британців, які воюють як джихадисти на Близькому Сході, вже перевершила кількість мусульман, які несуть службу в лавах британського війська. Цей факт непокоїть і вказує на те, що Британія воює на двох фронтах.Вона залучена до війни проти жорстокої «Ісламської держави» в Іраку та Сирії. І Британії протистоїть все зростаюча група молодих людей, які здобули освіту в Британії, але які вважають себе бійцями священної війни і заперечують легітимність британської держави. Через побоювання порушити делікатний багатокультурний баланс, Британія дозволила перетворити себе на експортера терору. За оцінками газети, в Сирії та Іраку воює 500-1500 британців-джихадистів – найвищий показник серед інших європейських країн. І якщо вони повернуться, багато з них матимуть досвід, як виготовляти вибухівку і вбивати. Газета закликає лідерів мусульманської громади Британії зробити все можливе, щоб молоді люди не йшли на «священну війну». Але проблема тут у тому, що в мусульманській спільноті розірвався зв’язок поколінь і молодь уже не так слухає старших, як раніше.Завдання самої мусульманської громади – розгорнути в мечетях та школах кампанію за толерантне суспільство, замість того, щоб спрямовувати молодь, яка втратила орієнтацію, на війну.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG