Доступність посилання

ТОП новини

Жителька села Ленінське зібрала п’ять тонн продуктів для вояків


Жителька села Ленінське зібрала п’ять тонн продуктів для вояків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Ленінське – Майже п’ять тонн продуктів для військових. Cтільки лише за п’ять днів зібрала пенсіонерка-підприємець Лідія Сівак із села Ленінське, що на Черкащині. Допомогти воякам жінка вирішила, почувши скарги бійців на псування харчів від спеки.

«У нас якраз люди почали збирати урожай, причому непоганий. То я вирішила надрукувати оголошення «З любов’ю з нашого городу – до солдатського столу». І добровільно поїхала по селах розклеювати, розносить оголошення, домовлятися із сільськими радами, щоби порадили, хто із людей міг би збирати вдома. В основному зголосилися сільські голови збирати у приміщеннях сільських рад», – розповідає Лідія Сівак.

По продуктову допомогу для військових активістка звернулася до жителів дев’яти сіл. За п’ять днів люди принесли і харчі, і засоби гігієни. Та найбільше – свіжих овочів.

Зібране у сусідніх селах жінка на власному авто позвозила у Ленінське. Звідти все мала забрати велика автівка із Черкас. У визначений день вантажити зібране прийшло чимало ленінських.

Вантажити продукти прийшли і чоловіки, і жінки

Чоловіки злагоджено порядкують – за півгодини із сараю до автівки перекладають майже п’ять тонн продукції. Від коментарів відмовляються, стримано бажають воякам сили та терпіння.

Хлопці! Сьогодні ми зібралися для того, щоб допомогти вам. Ви захищаєте нас проти колишнього брата, а нині ворога
Віталій Ткаченко

«Хлопці! Сьогодні ми зібралися для того, щоб допомогти вам. Ви захищаєте нас проти колишнього брата, а нині ворога. Кріпіться, хлопці, ми з вами», – говорить капітан у відставці Віталій Ткаченко.

Жінки більш багатослівні, разом із малечею контролюють увесь процес. Родина Бондарів уже не вперше відправляє продукти на схід. Цього разу найбільше – із городу.

«У нас продовжуватимуть збір продукції для військових. Багато людей цього разу просто не знали. Городи ще не поприбирані, кажуть, що ще нестимуть. І ми безпосередньо теж долучимося», – каже жителька Ленінського Марина Бондар.

Завершувати збір продуктів для військових Лідія Сівак не збирається. Найближчими днями жінка власною автівкою поїде ще у кілька сіл забирати продукти.

Між іншим у своїй патріотичній «газельці» Лідія Сівак возила ленінських на Майдан. Сама там була з перших днів, а 18 лютого ще й отримала травму. Досі хворе плече правої руки дає про себе знати. А от на лівій руці у жінки – синьо-жовтий браслет. Каже, що знімала його лише раз – як картоплю вибирала.

Назву Ленінського змінювати не збираються

У Ленінському, де живе Лідія Сівак, жителі вирішили не змінювати назву села. Побоюються паперової тяганини. Досі у центрі Ленінського стоїть і пам’ятник «вождю пролетаріату». Його селяни теж вирішили не чіпати, щоправда розмірковують – чи не додати вбранню Ілліча патріотичних українських барв.

«Я колись сміялася: давайте намалюємо йому жовті штани і синій піджачок. Просто одягнемо його в національні кольори», – каже Лідія Сівак.

Із зібраними у Ленінському продуктами вантажівка вирушить до військових наприкінці тижня. У ній поїде і Лідія Сівак. Говорить, що повезе воякам не лише продукти, а й вірш, який невідомий автор присвятив солдатам. Папірець із ним був поміж зібраними у селах сітками з овочами.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG