Доступність посилання

ТОП новини

Росія в ООН: Захід «спотворює реальність» щодо України


Віталій Чуркін, архівне фото
Віталій Чуркін, архівне фото

Представник Росії в ООН Віталій Чуркін звинуватив у п’ятницю країни Заходу у «спотворенні реальності» щодо позиції його країни стосовно України.

Виступаючи після закритих консультацій у Раді безпеки ООН, він заявив, що ситуація на засіданні нагадала йому «королівство кривих дзеркал», бо, на його думку, «декого з членів Ради безпеки не турбував факт, що сотні цивільних помирають» у захоплених проросійськими сепаратистами частинах Донецької й Луганської областей України.

Перед початком цього засідання, скликаного через дії Москви, Чуркін заявляв, що Росія ввела свій «гуманітарний конвой» на територію України без її згоди, бо «втратила терпіння» через «зволікання» української сторони, де, за його словами, немає «чіткої лінії підпорядкування», і через те, що деякі товари в цьому конвої вже могли зіпсуватися.

Велику кількість вантажівок у складі конвою, що, за словами міжнародних кореспондентів, були переважно порожні, Чуркін намагався пояснити так: «Іноді треба мати якусь підтримку. Коли перевозиш багато вантажу, який хочеш доставити, і якась вантажівка ламається з дитячим харчуванням, то треба мати запасну вантажівку, щоб перекласти цей вантаж до цієї запасної машини. А коли везеш 280 вантажівок, мабуть, таки є сенс мати кілька порожніх машин. Але я не знаю, чи дійсно так було».

Заступник постійного представника України при ООН Олександр Павліченко, зі свого боку, повторив позицію Києва: несанкціонований в’їзд російського конвою на територію України є кричущим порушенням її територіальної цілісності.

На засіданні в Раді безпеки, серед інших промовців, помічник генерального секретаря ООН із політичних питань Оскар Фернандес-Таранко висловив стурбованість ексалацією становища і одностороннім рішенням Росії направити свою автоколону через кордон України.

Раніше у п’ятницю Росія ввела свій «гуманітарний конвой» на територію України без оформлення українськими митними і прикордонними органами більшості його автомашин, без згоди Києва і без супроводу Червоного Хреста, на порушення раніше досягнених міжнародних домовленостей. В Україні і у світі висловили різку критику цього порушення Росією міжнародного права.

XS
SM
MD
LG