Доступність посилання

ТОП новини

Через «гуманітарне» вторгнення Росії США звертаються до партнерів у Раді безпеки ООН


США будуть визначатись із відповіддю на «гуманітарне» вторгнення Росії до України разом зі своїми партнерами у Радбезі ООН. Про це на прес-конференції у Білому Домі заявив Бен Роудс, заступник радника Президента США з питань національної безпеки.

«Ми засуджуємо кричуще порушення суверенітету України, яке здійснила Росія ініціювавши рух конвою по території України. Раніше мали місце переговори підчас яких було чітко заявлено, що будь-яка доставка гуманітарного вантажу може відбутись лише з дозволу України і за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста. Цього не відбулось. МКЧХ не бере участі у цій операції, а уряд України не дав згоди на рух конвою. Я думаю, що це частина системи дій, на яку ми звертали увагу. Росія підтримує сепаратистів на Сході України, що є порушенням суверенітету України та дестабілізує ситуацію», − відзначив Роудс.

За словами Бена Роудса, США занепокоєні даною ситуацією і перебувають на зв'язку з урядом України, і сьогодні звернуться до партнерів у Раді безпеки ООН, щоб обговорити наступні кроки.

«Росія має скористатись можливістю прибрати конвой з території України, у протилежному випадку вони зіткнуться із додатковими діями з боку США та їх союзників у міжнародній спільноті».

Бен Роудс також заявив, що США засвідчують використання російської артилерії проти України: обстріли з території Росії та переміщення підрозділів на території України.

Роудс заявив, що агресія Росії призводить до ізоляції Росії, як від міжнародної спільноти так і від населення сходу України.

Він нагадав, що Росія має значні військові сили на кордоні України.

«Якщо вони введуть їх в Україну, це буде ще більшою ескалацією. Ми даємо Росії чіткий сигнал, що вона повинна вивести цей конвой з території України. Якщо вони цього не зроблять, ми з нашими партнерами визначатимемося щодо того, як збільшити ціну та наслідки для Росії», − заявив Роудс.

XS
SM
MD
LG