Доступність посилання

ТОП новини

Україна не визнає «виборів» в Абхазії – МЗС


Переможець «президентських виборів» в Абхазії Рауль Хаджимба
Переможець «президентських виборів» в Абхазії Рауль Хаджимба

Україна не визнає легітимність «президентських виборів», які відбулися у Абхазії, сепаратистському регіоні Грузії. Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ.

«Україна підтверджує свою цілковиту підтримку суверенітету та територіальної цілісності Грузії в рамках визнаних міжнародною спільнотою кордонів та політику невизнання незалежності Абхазії і Південної Осетії. Україна виступає за врегулювання конфлікту на території Грузії на основі принципів і норм міжнародного права», – мовиться у повідомленні МЗС.

«Президентські вибори» в Абхазії, які відбувалися 24 серпня, у першому турі виграв Рауль Хаджимба. Кандидат, який тричі програвав виборчі кампанії, за даними «Центральної виборчої комісії» здобув підтримку 50,57% виборців. За його головного конкурента Аслана Бжанію проголосували менш як 36%.

Усі кандидати висловлювалися за близькі відносини з Росією.

Фактичний президент самопроголошеної Абхазії Олександр Анкваб, який дотепер керував сепаратистським регіоном Грузії, пішов у відставку 1 червня через тиск так званої опозиції.

Росія надає фінансову підтримку сепаратистській Абхазії. У цьому регіоні перебуває 4 тисячі російських військових.

Грузія назвала ці вибори нелегальними. У ЄС заявили, що вибори є «невизнаними» і висловили підтримку територіальній цілісності Грузії.

Тбілісі фактично втратив контроль над абхазьким регіоном внаслідок війни 1992–93 років. Після війни 2008 року Росія визнала «незалежність» Абхазії і офіційно закріпила статус своїх військових на території самопроголошеного утворення. ООН і більшість країн світу не визнають незалежності Абхазії і далі вважають її частиною території Грузії. Тбілісі визнав Абхазію і ще один сепаратистський регіон, Південну Осетію, територіями, окупованими Росією.

XS
SM
MD
LG