Доступність посилання

ТОП новини

Російський «гуманітарний конвой» №2


Російський гуманітарний конвой перетинає український кордон через контрольно-пропускний пункт Ізварине, 22 серпня 2014 року
Російський гуманітарний конвой перетинає український кордон через контрольно-пропускний пункт Ізварине, 22 серпня 2014 року

Керівник МЗС Росії Сергій Лавров, виступаючи в понеділок на прес-конференції для російських і іноземних журналістів, заявив, що Росія збирається відправити в Україну другий «гуманітарний конвой». Перший повернувся з Луганської області два дні тому. Після цього речник Ради національної безпеки України Андрій Лисенко оголосив на брифінгу, що вантажівки вантажили для вивезення з України обладнання луганських оборонних заводів.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив на прес-конференції, що Росія продовжить надавати гуманітарну допомогу жителям України і найближчими днями збирається відправити другий гуманітарний конвой.

«Ми надіслали вчора офіційну ноту до Міністерства закордонних справ України з інформуванням про наш намір підготувати черговий «конвой» з гуманітарними вантажами, додали докладний перелік номенклатури та кількість тих вантажів, які плануються до відправки».

Що було у вантажівках?

Після повернення першого «гуманітарного конвою» з’явилася інформація, що вантажівки, які доставили в Луганськ продукти, вивезли звідти устаткування двох заводів – виробничого об’єднання «Топаз», на якому виробляються сучасні радіолокаційні станції, і заводу з виробництва патронів для стрілецької зброї. Про завантаження такого обладнання в російські вантажівки заявив і представник РНБО України Андрій Лисенко. Російський військовий експерт Олександр Гольц в інтерв’ю Радіо Свобода висловив сумніви з цього приводу.

«Та інформація, яка приходить про те, що демонтується обладнання на деяких оборонних заводах у Луганській області, мені видається не дуже переконливою. Фігурувало, наприклад, обладнання якогось заводу з виробництва патронів. Це обладнання не потрібне зовсім. Тому що російська патронна промисловість перебуває в глибокій кризі через перевиробництво», – зазначив експерт.

Стратегія підтримки сепаратистів

Олександр Гольц
Олександр Гольц

Олександр Гольц вважає, що основна мета гуманітарних і миротворчих місій, про які постійно говорять у Росії, зовсім не доставка і не вивіз зброї або обладнання оборонних підприємств. Це пов’язано, насамперед, зі стратегією підтримки сепаратистів.

Якщо «конвої» стануть постійними, то це повинно привести до припинення бойових дій, а, відтак, це дасть можливість сепаратистам для перегрупування
Олександр Гольц

«Мені здається, мета гуманітарних конвоїв, по-перше, пропагандистська, звичайно – продемонструвати, що Росія єдина країна, яка «в білому одязі», на білих «КамАЗах», привозить гуманітарну допомогу. І друге – якщо ці «конвої» стануть постійними, то це де-факто повинно привести до припинення або призупинення бойових дій, а, відтак, це дасть можливість сепаратистам для перегрупування і підготовки до оборони», – зауважує Гольц.

На понеділковій прес-конференції Сергій Лавров сказав, що ноту, аналогічну тій, що спрямована українському керівництву, російський МЗС направив і в Міжнародний комітет Червоного Хреста, запросивши його представників продовжити співпрацю в цьому питанні. Лавров також висловив надію, що всі, за його словами, «непорозуміння», пов’язані з першим конвоєм, будуть узяті до уваги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG