Доступність посилання

ТОП новини

ООН засуджує «Ісламську державу» за «етнічні і релігійні чистки»


ООН засуджує бойовиків «Ісламської держави» за «етнічні і релігійні чистки» в Іраку. Про це йдеться у заяві верховного комісар ООН з прав людини Наві Піллей.

«Жахливі» злочини угруповання «Ісламська держава», включаючи вбивства, захоплення у рабство та сексуальне насилля спрямовані проте людей певних етнічних чи релігійних груп, зазначають в ООН. За словами Піллей, йдеться передовсім про християн, єзидів та туркменів.

Правозахисники ООН 10 липня зафіксували випадок, що у в’язниці «Бадуш» у Мосулі бойовики «Ісламської держави» вбили 670 в’язнів, які були не сунітами.

Наві Піллей закликала владу Іраку і міжнародне співтовариство захистили вразливі етнічні і релігійні групи. Вона зазначила про скрутне становище, у якому опинилося щонайменше 13 тисяч туркменів у провінції Салауддін, після її захоплення «Ісламською державою».

На початку літа ісламісти значно просунулися на півночі Іраку, що змусило США застосувати авіацію на підтримку іракських і курдських сил безпеки. Це вперше з моменту відведення військ США з Іраку у 2011 році.

«Ісламська держава» є войовничим угрупованням, яке підтримує жорстку лінію ісламського халіфату. Його бойовики захопили значні територію в Іраку і Сирії.

XS
SM
MD
LG