Доступність посилання

ТОП новини

Хто спаплюжив пам’ятники воякам УПА у Польщі?


Осквернений пам’ятник воякам УПА в селі Грушовичі Підкарпатстького воєводства (фото з сайту prostir.pl)
Осквернений пам’ятник воякам УПА в селі Грушовичі Підкарпатстького воєводства (фото з сайту prostir.pl)

Варшава – На сході Польщі невідомі позбиткувалися над двома пам’ятниками воїнам УПА. Польські експерти пов’язують ці інциденти з подіями на Донбасі й говорять про намір прокремлівських сил посварити українців з поляками. Об’єднання українців Польщі звернулося до тамтешнього міністра внутрішніх справ із проханням не легковажити справою, яка, на думку організації, вписується у контекст так званої гібридної війни, яку Москва веде проти України.

«Воїнам УПА, полеглим за свободу України» – такий напис виднів на обеліску, встановленому українцями Польщі в селі Білосток Люблінського воєводства. Під цією присвятою загиблим – 41 прізвище вояків, загиблих у бою з НКВС та їхні псевдоніми. Внизу підпис – «Вдячні нащадки». Декілька днів тому невідомі замалювали присвяту воїнам УПА та їхні псевдоніми білою фарбою. Місцева влада повідомила про акт вандалізму Раду охорони пам’яті боротьби і мучеництва, яка розгляне справу наступного тижня.

Схожа ситуація трапилася й у селі Грушовичі Підкарпатського воєводства. На початку серпня там поглумилися над монументом борцям за волю України. Чиясь вправна рука вивела на пам’ятнику напис «Смерть катам Волині й Донбасу», а також нецензурні слова і зображення перевернутого тризуба. Жителі Грушович твердять, що вони не причетні до осквернення українського пам’ятника.

Хочуть посварити поляків з українцями – експерти

Казімєж Вуйціцький, експерт з українсько-польських відносин, наругу над двома пам’ятниками пов’язує з сучасними подіями в Україні.

«Якщо десь пишуть «За Донбас», то така підозра сама напрошується. Уся російська пропаганда спрямована на те, щоб наголошувати на цьому тролінгу, особливо в інтернеті, щоб наголошувати на питанні Волині та щоб посварити поляків з українцями», – висловив він припущення.

За словами Вуйціцького, кремлівські агенти намагаються сформувати у світі уявлення про українів як про націю, в якій домінують люди із фашистськими поглядами.

Складно, не маючи повної інформації щось ствердити, та є дуже сильна підозра, що це російські провокації
Казімєж Вуйціцький

«Були не тільки ці два випадки у Польщі, але також знищення могили Бандери в Мюнхені. Складно, не маючи повної інформації щось ствердити, та є дуже сильна підозра, що це російські провокації», – сказав експерт.

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі, переконаний, що справу спаплюження українських пам’ятників потрібно розглядати в ширшому контексті. Він розповів, що очолювана ним організація направила скаргу до міністра внутрішніх справ Польщі, в якій перелічила цілу низку антиукраїнських вибриків на території польської держави впродовж останнього року. За словами Тими, прокремлівські сили намагаються звести польсько-українські стосунки до історичних тем й відволікти увагу Варшави від сучасних подій в Україні.

Намагаються за допомогою знищення, осквернення, антиукраїнських написів примусити українську сторону до реакції
Петро Тима

«Вони намагаються за допомогою знищення, осквернення, антиукраїнських написів примусити українську сторону до реакції, знову звести українсько-польські відносини до цього трагічного минулого з часів Другої світової війни», – сказав громадський діяч.

Тима говорить, що радикальні організації, які він підозрює в осквереннні українських пам’ятників, не приховують своєї симпатії до путінської Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG