Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Росія і ЄС продовжать тристоронні газові консультації – Новак


Україна, Росія і ЄС продовжать тристоронні консультації щодо постачання газу. Про це журналістам повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

«Ми обговоримо поточну ситуацію, яка склалася з поставками газу, транзитом. А більш детально обговоримо в Москві 29 серпня», – сказав Новак.

Сьогодні Олександр Новак і єврокомісар з енергетики Ґюнтер Еттінґер проведуть увечері у вівторок у Мінську двосторонні переговори з проблеми постачань газу в Україну і в Європу.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини й Румунії.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста, який у понеділок також подала до цієї судової інстанції російська сторона.

«Нафтогаз України» вимагає у «Газпрому» повернути 6 мільярдів доларів переплати за газ у 2010 році.

Водночас російський газовий монополіст вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

XS
SM
MD
LG