Доступність посилання

ТОП новини

Добровольчі батальйони «зливали»? – західні оглядачі


Бійці батальйону «Донбас»
Бійці батальйону «Донбас»

У вівторок міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив через свою сторінку у Facebook, що Кабмін спростив процедуру передачі важкого озброєння добровольчим підрозділам, які грають помітну роль у бойових діях на сході України.

За словами Авакова, у результаті екстреного засідання Кабміну, «була на голову розбита партія бюрократів», яка тривалий час стояла на заваді передачі важкого озброєння добровольчим батальйонам.

«Арсеній не допустив заперечень, посилань на РНБО та інше... Вже о 19:30 ми оформляли відвантаження танків для Нацгвардії у зону бойових дій на ранок», – написав Аваков.

Міністр відзначив, що батальйони «Донбас», «Дніпро-1», «Азов», «Шахтарськ», «Київ-1», «Київ-2» пройшли загартування боєм і «достойні повноцінного озброєння».

Як відомо, тривалий час добровольчі батальйони нарікали на відсутність повноцінного озброєння та підтримки з боку ЗСУ.

Так сьогодні, на сторінках «Української правди» боєць батальйону «Азов» Любомир Захвітчук відзначив, що брак зброї та непослідовні дії армії, у добровольчих підрозділах тлумачать, як намагання «знищити патріотів». Це, за його словами, призвело і до важкої ситуації в боях у Іловайську.

«АТО – це знищення патріотів . Тих, хто має активну громадянську позицію, і готовий зі зброєю в руках її захищати. Бажано усіх разом, в одному місці та руками сепаратистів», – писав Захвітчук.

Не секретом є і те, що бійці батальйонів здебільшого критично ставляться до уряду у Києві.

Про необхідність «знищення» політичної еліти України заявляв у передсмертному інтерв'ю і боєць батальйону «Донбас» Марк Ґреґорі Паславський (колишній громадянин США).

На те, що використання добровольчих батальйонів на сході України можна витлумачити, як спробу їх послаблення – вказують і ряд західних оглядачів.

Так відомий експерт, професор Ньюйорського університету Марк Ґалеотті у матеріалі присвяченому операції зі звільнення Донецька українськими військовими, відзначає, що активне використання на передовій добровольчих батальйонів, яким бракує військової підготовки, техніки та ін. можна інтерпретувати, як спробу позбутись їх.

«Цинічна людина, могла би припустити, що готовність української армії надати місце на передовій таким підрозділам, як неонацистський батальйон «Азов» свідчить про бажання використати їх у якості гарматного м'яса. У будь-якому разі, такі парамілітарні формування, як батальйони «Азов», «Донбас» та «Айдар» своїм ентузіазмом перекривають можливий брак підготовки та дисципліни», – пише професор Нью-Йоркського університету Ґалеотті.

Натомість військовий експерт, колишній викладач Коледжу військово-морських сил США Джон Шиндлер відзначив у Twitter, що на сході України «екстремісти» знищують один одного.

«На даний момент, і у Москві і у Києві сподіваються, що екстремісти, які воюють на сході України повбивають один одного, і за такого темпу, так і буде», – твітує оглядач.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG