Доступність посилання

ТОП новини

Брехня Кремля: російських військ в Україні немає


У той час як російське керівництво продовжує заперечувати причетність своїх збройних сил до боїв проти України на боці сепаратистів, із Росії надходять усе нові повідомлення про загибель, поранення чи зникнення військовиків із цієї країни на українській території.

Уже перші повідомлення про те, що на території України днями затримані російські військові зі зброєю, викликали в Росії заперечення. Їх довелося притлумити, коли були оприлюднені фото затриманих, а потім і відеозаписи їхніх допитів. Міністерство оборони Росії вийшло з новою версією: військові дійсно опинилися в Україні, але, мовляв, помилково – не помітили, як перетнули кордон.

За цю ж версію взявся й президент Росії Володимир Путін – тим самим побічно підтвердивши сам факт перебування російських військовиків в Україні, який він дотсі заперечував.

«Я ще не отримував доповіді від Міністерства оборони, від Генерального штабу, але перше, що я чув, – вони патрулювали кордон і могли опинитися на українській території», – сказав Путін.

У Росії не стали пояснювати, чому кордон мали патрулювати десантники, а не прикордонники, і яким чином можна не помітити перетин кордону на два десятки кілометрів, де затримали російських військовиків.

У Росії повідомляють про все більше вбитих і поранених солдатів

При цьому в Росії далі заперечують наявність на території України інших російських військових, крім уже відомих десять затриманих, як і те, що й інші військовики з Росії воювали в Україні.

Затримані на Донеччині десантники Росії на прес-конференції в Києві. Це військовослужбовці 331-го полку 98-ї Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Російської Федерації
Затримані на Донеччині десантники Росії на прес-конференції в Києві. Це військовослужбовці 331-го полку 98-ї Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Російської Федерації

Тим часом засоби інформації широко публікували репортажі з цвинтаря під російським Псковом, де позавчора поховали кількох російських військових із дуже схожими датами смерті близько тижня тому. Їхні імена були у списку особового складу, знайденому в Україні в покинутій російськими десантниками бойовій машині. Сьогодні російський телеканал «Дождь» повідомив, що з цих могил зняли не тільки вінки й жалобні стрічки, а й таблички з іменами загиблих.

Цей же канал також наводить повідомлення голови Комітету солдатських матерів у Ставропольському краї Росії Людмили Богатенкової, яка каже, що в них склали список із уже близько 400 імен убитих і поранених російських військовиків із різних військових з’єднань. Як виглядає, йдеться саме про втрати російських військ в Україні.

А ще в одному відділенні Комітету солдатських матерів, у Костромській області, звідки потрапили до України затримані там російські військові, їхні родичі закликають владу своєї країни врятувати їх.

«До мене як до голови Комітету солдатських матерів Костромської області звернулися матері, дружини і родичі хлопчиків, які потрапили в полон на території України. Я прошу президента нашої країни і міністра оборони: прошу вас допомогти визволити їх із полону і повернути їх нам живими», – заявила, як повідомило російське агентство РБК, голова організації Людмила Хохлова.


А тим часом в Україні повідомляють про все нові прориви вочевидь російських військ із російського боку кордону. І реакція на це в Києві висміює офіційну позицію Москви. «Якщо й ця тактична група заблукала й випадково зайшла на територію України, як і десантники 98-ї дивізії Росії, нам залишається нагадати, що повернутися до Росії вони можуть, тримаючись напрямку прямо на схід – це їхній єдиний шлях», – заявив речник РНБО Андрій Лисенко.

Затримані на Донбасі десантники Росії розповіли, що робили в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

На цю ж тему:

У Росії таємно ховають військових і мовчать про Україну

100 поранених російських солдатів доставили до Санкт-Петербурга – ЗМІ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG