Доступність посилання

ТОП новини

Населенню Луганщини важко зрозуміти, навіщо ця війна – священик


Дим над Луганськом внаслідок бойових дій, липень 2014 року
Дим над Луганськом внаслідок бойових дій, липень 2014 року

Старобільськ ­­­– Після фронту українські бійці потребуватимуть тривалої реабілітації. Декого війна змінить назавжди. Про це розповідає благочинний Старобільського району Луганської області Української православної церкви Київського патріархату отець Володимир. До війни молодий священик розбудовував український храм у Луганську, а нині є душпастирем українських військових. Бійці добровольчого батальйону «Айдар» збудували капличку, де він нестиме служіння. Отець Володимир також багато допомагає переселенцям із зони конфлікту.

Ще рік тому молодий священик Української православної церкви Київського патріархату отець Володимир розбудовував храм у Луганську. Сьогодні його благословили на активну роботу на звільнених територіях Луганщини. Отець Володимир став благочинним Старобільського району Луганської області й душпастирем військових, зокрема добровольчого батальйону «Айдар».

Священик наголошує на тому, що після участі в боях на передовій бійцям потрібна тривала реабілітація.

«З передової вертаються просто розбиті. У них такий стан, що його вже навіть назад не можна буде повернути. Потрібна буде реабілітація роками. Після війни їм потрібно буде багато молитися, по церквах їздити, багато просто відпочивати й намагатися все це забути. На їхніх очах гинуть їхні друзі, їхні товариші й навіть рідні», – говорить отець Володимир.

У бійців після передової може трапитися душевний розлад – заступник комбата «Айдару»

Заступник командира добровольчого батальйону «Айдар» Валентин Лихоліт також переконаний, що бійцям потрібне спілкування зі священиком і що це може бути складовою їхньої реабілітації після передової.

«Коли бійці повертаються до підрозділу, у них може трапитися душевний розлад, коли вони просто не можуть після боїв спом’янутися. Крім того, у нас є бійці, які вірять в Бога, які вірять в людяність. За благословленням отця Володимира ми звели капличку, де такі військові зможуть збиратися», – розповідає заступник командира батальйону.

Отець Володимир багато допомагає переселенцям із окупованих територій, де точаться бої, а на людські оселі падають міни та ракети. Старобільщина – його рідний край. Каже, що в його присутності люди спокійніше поводяться й швидше можуть примиритися. Його можна зустріти і в місцевому готелі, де розселяють переселенців, і на військовій базі. Благочинному доводиться вирішувати і духовні, і соціальні проблеми людей.

У моїй присутності люди намагаються все ж таки більш стримано себе поводити
отець Володимир

«Я є, на мою думку, примиренням з двох боків, щоб не було емоційних сплесків, коли люди на підвищених тонах розмовляють, одні намагаються своє пояснити, інші доводять своє. У моїй присутності люди намагаються все ж таки більш стримано себе поводити», – розповідає благочинний.

Люди до кінця не усвідомлюють, що відбувається війна – отець Володимир

Отець Володимир визнає, що не всі українці усвідомлюють, що саме відбувається з їхньою країною.

Навіть люди тут, де не ведуться бойові дії, але вони близько до фронту, не розуміють, що відбувається війна
отець Володимир

«Навіть люди тут, де не ведуться бойові дії, але вони близько до фронту, не розуміють, що відбувається війна. Так само люди в інших регіонах. До них лише приходять катафалки із загиблими, у них велике горе, але те, що відбувається тут, вони не здатні усвідомити. Це можливо усвідомити лише, коли людина побачить на власні очі», – зауважує отець Володимир.

За його словами, місцеве населення Луганщини часом не розуміє, хто є його ворогом у цій війні, що ведеться непрямим чином.

Лукавим способом ведеться ця війна, вона є непрямою

«Таким лукавим способом ведеться ця війна, вона є непрямою. Тому, звісно, і військовим складно розуміти, і людям, особливо місцевим важко зрозуміти, хто є ворог, задля чого й навіщо тут воюють. Але, виходить, що все ж таки комусь ця війна потрібна», – говорить священик.

Отець Володимир наголошує, що у війні перемагає той, хто зуміє зрозуміти свого ворога, його природу й цілі, й уникнути, водночас, ненависті чи подолати її.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG