Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан готується до інавгурації, результатів виборів президента ще немає


 Президент Афганістану Хамід Карзай
Президент Афганістану Хамід Карзай

Ситуація з президентськими виборами в Афганістані не виявляє ознак виходу з глухого кута, хоча минуло два з половиною місяці після голосування. Однак це не зупинило президента Хаміда Карзая від призначення дати інавгурації свого наступника на друге вересня. Цей крок здійснено, незважаючи на те, що ще не завершився перерахунок голосів, на чому наполягає табір фіналіста президентських перегонів, колишнього міністра закордонних справ Абдулли Абдулли.

Президент Хамід Карзай, який залишає посаду, призначив дату інавгурації нового лідера, а також створив спеціальну урядову комісію, яка нашвидкуруч займається організаційними питаннями церемонії.

Але ще є одне невирішене, проте титанічне завдання: перерахувати всі 8 мільйонів бюлетенів, які виборці опустили в урни, голосуючи 18 червня за наступного президента Афганістану.

Також штаби двох фіналістів перегонів – колишнього міністра фінансів Ашрафа Гані та екс-міністра закордонних справ Абдулли Абдулли – не розкрили усіх деталей угоди про коаліційний уряд, якої було досягнуто раніше цього місяця.

Ніхто з претендентів не хоче поступатись і ці понад два місяці з часу виборів були затьмарені політичними суперечками двох таборів. Майже увесь цей час також тривав перерахунок бюлетенів, але цей процес тимчасово зупинився 27 серпня, коли спочатку Абдулла, а потім і Гані вийшли з цього процесу. Це ще більш ускладнило політичну ситуацію.

В разі невиконання наших умов ми вийдемо з цього процесу і він не буде для нас прийнятним
Могаммадулла Гайдарі

«Що стосується деяких із наших вимог, то ми поінформували ООН уже раніше про них. Ми також пояснили, що в разі невиконання наших умов ми вийдемо з цього процесу і він не буде для нас прийнятним», – заявив заступник глави виборчого штабу Абдулли Могаммадулла Гайдарі.

«Системні порушення»

Абдулла виграв перший тур виборів, але у другому попередні результати виборів вивели на перше місце Гані – причому зі значним відривом. Але Абдулла не погодився з результатом і заявив про «системні порушення» під час голосування у червні.

Як кажуть оглядачі, очікувати, що менш аніж за тиждень до історичного дня інавгурації перерахунок бюлетенів буде завершено і що обидва кандидати з цим погодяться, є дуже оптимістичним сподіванням. Раніше вже планувалося провести інавгурацію 2 серпня.

Тим часом у Кабулі відбулася церемонія зміни командування Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані. Новим командувачем став американський генерал Джон Кемпбел, який заявив: «Сьогоднішня зміна командування символізує зміну персоналу, але не зміну політики чи стратегії».

Афганські сили безпеки зараз твердо ведуть перед у наших операціях, а сили НАТО будуть продовжувати відігравати важливу роль для забезпечення їхнього успіху
Джон Кемпбел

«Афганські сили безпеки зараз твердо ведуть перед у наших операціях, а сили НАТО будуть продовжувати відігравати важливу роль для забезпечення їхнього успіху», – додав генерал Кемпбел.

США хочуть, щоб інавгурація нового президента відбулася перед самітом НАТО в Уельсі наприкінці наступного тижня, який визначить обсяги допомоги Афганістанові після завершення місії НАТО наприкінці цього року.

Як кажуть помічники Карзая, він прагне чимскоріше передати владу наступникові. Речник Карзая Аймал Файзі сказав, що президент сам не хоче їхати на саміт НАТО і хотів, щоб Афганістан був представлений в Уельсі 4-5 вересня вже новим лідером.

Карзай має суперечку з НАТО щодо нічних рейдів сил альянсу в Афганістані, а також цивільних жертв під час повітряних ударів авіації НАТО. Він також відмовився підписати двосторонню угоду про безпеку, яка б дозволила силам НАТО залишитись в Афганістані після 2014 року.

Над матеріалом працювали Frud Bezhan та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG