Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ закликає обмежувати використання і рекламу електронних сигарет


Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен (ліворуч) поруч з Кейджі Фукуда, Женева, 8 серпня 2014 року
Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен (ліворуч) поруч з Кейджі Фукуда, Женева, 8 серпня 2014 року

Лондон Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує заборонити використання електронних сигарет у закритих приміщеннях та обмежити їх продаж неповнолітнім. Організація оприлюднила звіт, в якому бере під сумнів твердження, що електронні сигарети допомагають курцям кидати палити тютюн, і застерігає, що електронні сигарети можуть становити загрозу здоров’ю.

Ці пристрої можуть бути більш або менш схожими на традиційні сигарети, але головна їхня відмінність від традиційного продукту – відсутність горіння і диму. Натомість курці вдихають випари води з нікотином.

Це дає підстави для деяких тверджень, що електронні сигарети не становлять такої шкоди для здоров’я, яку становить дим від листя тютюну.

Але новий звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я вказує на можливі небезпеки. Нікотин визнаний речовиною, до якої в людей розвивається залежність, і ВООЗ вказує, що електронні сигарети для дітей можуть бути початком розвитку шкідливої і потенційно небезпечної звички паління.

Щодо конкретного впливу випарів нікотину на здоров’я суперечки фахівців ще тривають, бо електронні сигарети з’явилися на ринку менше ніж 10 років тому.

Досліджень ще не так багато, але лікарі, як наприклад французький фахівець із легеневих хвороб Бертран Дауценберґ каже, що обачність у цій справі не зайва.

«Електронні сигарети, можливо, є кращим варіантом для тих, хто бореться із залежністю від паління тютюну, але не є корисними для розвитку ненароджених дітей чи школярів», – наголосив фахівець в інтерв’ю французьким новинним агенціям.

Побоювання виробників

Коментуючи звіт ВООЗ британським ЗМІ, представники компанії British American Tobacco визнали потребу встановлення принаймні 18-річного вікового обмеження для використання електронних сигарет.

Тим часом представник компанії E-Lites Чарльз Хамшо-Томас в інтерв’ю британському телебаченню висловив побоювання за свою галузь.

«Якщо будуть запроваджені надто жорсткі обмеження, то це зашкодить розвитку і покращенню продукту», – заявив речник, остерігаючись заборони на рекламу електронних сигарет.

Наразі ці побоювання передчасні, бо заклики у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я мають лише рекомендаційний характер. Як регулювати торгівлю, рекламу, виробництво і використання електронних сигарет будуть вирішувати уряди окремих країн.

Але застереження ВООЗ буде одним з чинників для рішень політиків, урядовців та законотворців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG