Доступність посилання

ТОП новини

У Росію масово поїде «вантаж 200» – Корбан


У Дніпропетровську відбулося екстрене засідання Ради оборони регіону за участю обласної влади та силовиків. Певний час, як визнають самі посадовці, цей орган, створений 5 місяців тому, діяв досить формально. На засідання також запросили керівництво сусідньої Запорізької області, в тісній взаємодії з якою Дніпропетровщина готується оборонятись у випадку вторгнення російських військ. Обидва регіони починають впроваджувати план дій, який називають «планом «Б». Чимало пунктів цього документа засекречені з міркувань безпеки, представникам ЗМІ лише повідомили – розпочинається нова хвиля залучення добровольців, зміцнюються існуючі й створюються нові оборонні споруди.

43-річний Олександр на блокпосту в передмісті Дніпропетровська у четвер чергував уперше. Нещодавно чоловік записався добровольцем до одного зі спецпідрозділів міліції й взяв до рук зброю – вперше з часів служби в армії. Родина до рішення чоловіка поставилась з розумінням, через загострення ситуації на сході особливих пояснень не знадобилось, розповідає Олександр.

«В країні йде війна. Я думаю, тут не треба нікому нічого пояснювати й вмовляти. Час «Че», – каже боєць.


Нова хвиля запису добровольців

Від початку антитерористичної операції на Донбасі Дніпропетровщина вже дала країні захисників більше, ніж будь-який інший регіон: за офіційними даними, понад 12 тисяч чоловіків області призвані до лав української армії через військкомати, ще 3 тисячі дніпропетровців стали бійцями добровольчих батальйонів й наразі перебувають в АТО.

Водночас у четвер в облдержадміністрації заявили: у випадку оголошення столичною владою особливого стану, державі будуть потрібні нові оборонці. Чоловіків із Дніпропетровщини, які хочуть і можуть поповнити лави української армії, вже зараз запрошують до штабу національного захисту регіону – записатись, отримати амуніцію й розпочати військові навчання, щоб у випадку оголошення загальної мобілізації вже бути готовими, повідомив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник.

«Штаби національного захисту зараз будуть оголошувати про збір людей, які на добровільній основі будуть готові передусім поповнити лави мобілізованих громадян, аби ми знали, яка кількість людей готова добровільно приступити до підготовки для виконання функцій оборони, коли буде відповідне розпорядження Міністерства оборони. Ми взяли на себе функцію їх екіпірувати. Мається на увазі повне екіпірування за найсучаснішим стандартом. Ми організовуємо також відповідний інструктаж і проходження бойових навчань на відповідних полігонах, аби ці люди були боєздатними», – зазначив Олійник.

У Росію поїде масово «вантаж 200» – Корбан

Якнайшвидша робота з підготовки боєздатних солдатів – це лише один із пунктів плану дій, так званого плану «Б», запровадження якого затвердили у четвер на екстреному засіданні Ради оборони регіону. Більшість пунктів документа засекречені. Журналістам лише повідомили: у випадку вторгнення російських військ Дніпропетровщина готується оборонятись разом із сусідньою Запорізькою областю й допомагати сусідам, які мають менші ресурси. Наразі на межі цих двох областей із неспокійним Донбасом посилюють існуючі блокпости й створюють нові, а також поповнюють провізією та медикаментами командні пункти цивільної оборони. Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації, керівник апарату ОДА Геннадій Корбан обіцяє: регіон не здасться супротивникові.

«Добровольчі загони, які створені, не здадуться, вони будуть боротись до останнього. Це призведе до масових жертв з обох боків. Відповідно в Росію поїде масово «вантаж 200», що принесе нещастя російським матерям і дружинам. Тобто ми попереджаємо дуже дипломатично, дуже акуратно, що Дніпропетровська область буде боротись. Ми готові», – заявив Корбан.

Разом із посиленням обороноздатності Дніпропетровської області, кажуть в облдержадміністрації, взялись до «чистки» й лав відповідальних осіб, які мають доступ до оборонних таємниць. У четвер з Ради оборони регіону виключили прокурора області Романа Федика. Як пояснили в ОДА, той «зайняв деструктивну позицію». Реакції керівника прокуратури на цей закид у четвер не було.

Що ж до інформаційної безпеки на Дніпропетровщині, то із середи в регіоні тимчасово обмежили ретрансляцію 14 російських телеканалів. Власників громадських закладів – готелів, баз відпочинку, санаторіїв, лікарень та кафе – попередили про кримінальну відповідальність за порушення цього рішення.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG