Доступність посилання

ТОП новини

Безпілотники для розвідки роблять з «іграшкових» вертольотів


Розвідувальні дрони – «іграшкових» з гвинтокрилів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Київ – Робити розвідувальні безпілотники для українських військових із гвинтокрилів для аматорської зйомки взялися активісти волонтерського проекту «Аеророзвідка». Кажуть: на фронті є великий попит на такі апарати, чотири вдосконалені вертольоти вже відправили у різні добровольчі батальйони, зараз хочуть створити принципово нову модель – «з нуля». В прес-центрі АТО визнають потребу в безпілотниках для розвідки, однак зазначають: співпраця із науково-дослідними інститутами ведеться вже давно.

Звичайний «коптер» важить близько кілограма і літає на відстань до п’ятисот метрів, однак після створення пересувної наземної станції, яка передає йому сигнал, цю відстань збільшили до двох кілометрів, розповідає співробітник лабораторії київського філіалу комп’ютерної академії «Шаг» Дмитро Франчук, який бере участь у проекті. За словами науковця, апарат не потребує додаткового обладнання: «картинка» передається на звичайний смартфон чи планшет.

Під час зйомки фотографії, можемо збільшити фотографію чи передати її далі бійцям для оперативних дій
Дмитро Франчук

«Навіть перебуваючи на бойовому завданні, виконуючи свою місію, знімаючи відео чи фото, ми можемо оперативно завантажувати його на операторський планшет. Також ми маємо координати місцезнаходження апарату під час зйомки фотографії, можемо збільшити фотографію чи передати її далі бійцям для оперативних дій», – зазначає Франчук.

Нещодавно провели випробування таких безпілотників у реальних бойових умовах на Луганщині разом із бійцями батальйону «Айдар», розповідає керівник проекту «Аеророзвідка» Володимир Кочетков-Сукач.

«Мисливець на танки»

Чотири апарати вже передали у різні батальйони, два – відправлять днями, зазначає він. За словами волонтера, коли почалося протистояння на сході України, він пішов добровольцем у батальйон «Азов», тепер намагається допомагати воякам у тому, що стосується засобів зв’язку і розвідки.

Зараз ми працюємо над зовсім іншим апаратом. Це буде апарат, що матиме тепловізор, набагато якіснішу камеру, буде літати на значно більшу відстань. Він називається «Мисливець на танки»
Володимир Кочетков-Сукач

«Зараз ми працюємо над зовсім іншим апаратом разом з хлопцями. Це буде апарат, що матиме тепловізор, набагато якіснішу камеру, буде літати на значно більшу відстань. Він називається «Мисливець на танки». Це буде перший наш продукт, який створений із нуля фактично», – говорить Кочетков-Сукач.

«Аеророзвідка» існує на пожертви громадян, частину деталей доводиться замовляти за кордоном, хоча проблем з доставкою не виникає: за документами, це – «іграшки», каже волонтер. За його словами, вдосконалення одного «коптера» коштує дві тисячі доларів, спроби домовитися про фінансування проекту зі збройними силами не вдалися.

Армія вже співпрацює із двома науково-дослідними інститутами щодо безпілотників – прес-центр АТО

Українські військові вже співпрацюють у цьому напрямку із кількома науково-дослідними інститутами, розповів Радіо Свобода співробітник прес-центру АТО Тарас Грень.

Є розробки, здійснені фахівцями з Дніпропетровська, є військовий інститут імені Корольова, який також займається такими розробками. Завдяки роботі таких безпілотних літальних апаратів було знищено багато військової техніки
Тарас Грень

«Є розробки, здійснені фахівцями з Дніпропетровська, є військовий інститут імені Корольова (у Житомирі ­– ред.), який також займається такими розробками. Вони у нас вже працюють на полі бою, збирають розвідувальні дані. Завдяки роботі таких безпілотних літальних апаратів було знищено багато військової техніки, наші підрозділи виводилися з-під обстрілів імовірних, тобто ми уникали втрат», – каже він.

Раніше було домовлено, що українсько-російський кордон будуть моніторити безпілотники спостережної місії ОБСЄ, однак у самопроголошеній «ДНР» заявили, що будуть їх збивати.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG