Доступність посилання

ТОП новини

Росіян, які готові відкрито засудити агресію Кремля, небагато, але вони є


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

Проти вторгнення радянських військ, військ Варшавського пакту до Чехословаччини, яке сталося в ці дні 1968 року, виступило семеро російських дисидентів, що вийшли тоді на Червону площу в Москві. Проти вторгнення російських військ в Україну вийшов один активіст руху «Солідарність» Дмитро Монахов. Як і 46 років тому, його було швидко заарештовано і засуджено за «спротив поліції». Щоправда, замість примусового психіатричного лікування, він отримав лише 15 діб арешту.

Близько півночі молодий москвич, Дмитро Монахов написав на своїй сторінці в мережі Twitter, що збирається протестувати проти політики Кремля.

«Я росіянин. Не бидло. Не вбивця. І не окупант. Мені соромно, що Путін мій президент. В 9.00 я йду на Манежку проти війни», – написав Дмитро Монахов.

Вранці в четвер без плакатів і без будь-якої символіки, Монахов простояв на Манежній площі лише кілька хвилин. Його затримали четверо поліцейських, проте його повідомлення в Twitter було поширено 2,893 рази.

Пізніше надійшли повідомлення про те, що окремо від Монахова на Манежній площі було заарештовано ще шестеро правозахисників у зв’язку з протестом проти російської інвазії.

Ми воюємо з Україною по-справжньому – Ходорковський

Але більшість протестувальників висловлювали свій протест у мережі Twitter. З цієї мережі спершу до співвітчизників звернувся колишній голова компанії ЮКОС Михайло Ходорковський. Пізніше його прес-служба оприлюднила розгорнуту заяву.

Ми воюємо з Україною по-справжньому. При цьому наша влада безперестанку бреше, як брехала про Афганістан, про Чечню. А ми вбиваємо своїх колишніх товаришів, друзів та родичів, які зараз по обидва боки, які вбивають одне одного не тому, що хочуть, а тому що старіючій владі завжди потрібна кров
Михайло Ходорковський

«Ми воюємо з Україною по-справжньому. Посилаємо туди солдатів та техніку. Українці б’ються добре, але відступають, бо сили, звичайно, нерівні. При цьому наша влада безперестанку бреше, як брехала у 1980-х про Афганістан, в 1990-х про Чечню. А ми вбиваємо своїх колишніх товаришів, друзів та родичів, які зараз по обидва боки, які вбивають одне одного не тому, що хочуть, а тому що старіючій владі завжди потрібна кров», – мовиться у заяві Ходорковського.

Колишній опальний російський олігарх вважає, що росіяни мовчать, бо їм страшно, але вони можуть зупинити цю війну. На його думку, достатньо пригрозити страйком, вийти на вулицю, бо «російська влада боягузлива». Проте, на його думку, росіяни будуть далі робити вигляд, що вірять владі і плакати на похоронах.

Громадський діяч і економіст Ірина Ясіна заявила в інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода, що дії влади фактично відкинули країну в 17 століття.

«Я розумію, що останніми діями наше керівництво відкинуло нас навіть не в 19, а в 17 століття. Говорять про те, що в нас є особливий шлях, що європейські цінності, повага до життя, повага до свободи особистості для нас – ніщо. Залишається визнати, що нам знову дуже і дуже соромно», – сказала Ірина Ясіна.

Матеріал підготували Марія Щур та Luke Johnson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG