Доступність посилання

ТОП новини

ООН: права людини на Донбасі порушують не лише бойовики, але й добровольчі батальйони


Експерти ООН отримують з Донбасу повідомлення про порушення прав людини, скоєні українськими територіальними і спеціальними батальйонами. Про це повідомив помічник із прав людини генерального секретаря ООН Іван Шимонович.

За його словами, мова іде про довільні затримання, ув’язнення і тортури осіб, нібито причетних до терористичної діяльності. «Ці батальйони замінюють органи правопорядку у багатьох населених пунктах (Донбасу – ред.), звільнених від озброєних формувань. Ми рекомендуємо урядові України визначити офіційний статус цих батальйонів, однак наразі ми фіксуємо повідомлення про порушення прав людини з боку їхніх бійців. Усі випадки мають бути належним чином розслідувані», – зазначив Шимонович.

Він додав, що ООН рекомендує українській стороні забезпечити ефективний контроль над цими батальйонами і провести їм інструктаж з міжнародного гуманітарного права.

Водночас Шимонович зазначив, що ООН регулярно фіксує збільшення кількості порушень прав людини з боку озброєних груп і формувань на територіях Донбасу, де відсутній контроль України. Щодня збільшується кількість убитих і поранених мирних громадян, які потрапили «у пастку» у населених пунктах або коли люди намагались утекти від бойових дій, додав помічник генсека ООН.

За даними доповіді, оприлюдненої Управлінням верховного комісара ООН із прав людини у пʼятницю, 29 серпня, бойовики на Донбасі продовжують незаконно утримувати щонайменше 468 осіб.

Водночас у доповіді також ідеться, що українська влада заарештувала у східній Україні понад тисячу осіб через «незаперечні докази їхньої участі у терористичній діяльності». Однак, як вважають фахівці Управління верховного комісара ООН, провадження у деяких із цих справ триває з порушеннями прав людини.

Українські силові органи цю заяву поки не коментували.

XS
SM
MD
LG