Доступність посилання

ТОП новини

Скіфське золото повернеться в Україну до жовтня – Мінкульт


Усі 500 експонатів виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка експонується в Амстердамі, до жовтня повернуть в Україну. Про це повідомила заступник міністра культури України з питань євроінтеграції Світлана Фоменко.

«Якщо цього не станеться, ми будемо вважати її незаконно вивезеною і вирішуватимемо долю скіфського золота судовим арбітражним шляхом. Варіант про повернення об’єктів до Криму не розглядається», – сказала вона.

Артефакти зберігатимуться у Національному історичному музеї. Тим часом 19 найцінніших експонатів, що раніше зберігалися в Києві, вже 4 вересня будуть в Україні. Про це заявила перший заступник міністра культури Олеся Островська-Люта.

«31 вересня українські музейники вирушать в Амстердам для пакування і підготовки для перевезення усіх об’єктів. Ми продовжуємо вести переговори і будемо готові до всіх можливих варіантів розвитку ситуації. Ймовірність передачі об’єктів до Криму не є високою. Російська сторона, на нашу думку, не має жодного стосунку до питання скіфського золота», – зауважила вона.

Заступник міністра зазначила, що для голландських музейників ця ситуація є так само несподіваною, як і для української сторони. Саме цим пояснюється їхня прискіпливість до юридичних питань, вважає Олеся Островська-Люта.

У лютому цього року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря» у Музеї Алларда Пірсона. Після анексії Криму Росією, нідерландська сторона відмовилася повертати експонати до кримських музеїв, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України. Пізніше музей заявив, що до рішення суду не передаватиме скіфське золото ані Києву, ані Криму.

Міністерство культури Росії наполягає на передачі колекції скіфського золота у власність Росії, а не України.

Виставка складається з колекцій п’яти музеїв, один із яких розташований у Києві, а чотири у Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінне каміння та мечі стародавніх греків та скіфів.

XS
SM
MD
LG