Доступність посилання

ТОП новини

Якщо не покарати винних у катастрофі під Іловайськом, втратимо країну – Семенченко


Семен Семенченко
Семен Семенченко

Командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко повідомив, що президенту України Петру Порошенку вдалося досягти домовленостей на найвищому рівні про те, що оточених під Іловайськом українських військових, зокрема добровольців із батальйону «Донбас», відпустять у суботу, 30 серпня, до 10-ї ранку через «гуманітарний коридор», а тих, хто здався, обміняють на полонених російських десантників. Радіо Свобода вдалося додзвонитися до комбата «Донбасу» якраз перед тим, як стало відомо про цю домовленість. Нижче наводимо його розповідь про події останньої доби. Семен Семенченко наголошує, що українські сили воюють з російськими регулярними військами.

– Що відбувалося з українськими силами під Іловайськом у п’ятницю? Кому вдалося прорватися й що означає, що вони опинилися знову в оточенні й до ранку мають здатися?

– Впродовж двох тижнів я намагався бити в усі дзвони, щоб спочатку нам дали підкріплення для взяття міста Іловайськ, а потім – війська, щоб пробити коридор. Я навіть чув, що все це – істерика, ініційована антиукраїнськими силами. Нині ми зібрали плоди всього цього. Зранку в п’ятницю, як повідомив мені начальник штабу, генерал-лейтенант Руслан Хомчак отримав ультиматум, щоб скласти зброю та здатися безпосередньо російським військам. При цьому жодних гарантій, звісно, не давалося. Просто пообіцяли, що ми вас пропустимо. Наскільки я розумію, було ухвалене рішення йти на прорив. Пішли на прорив дві колони. Там були батальйони «Донбас», «Дніпро», «Кривбас», там були 17-а бригада, 93-а бригада й сім танків, був батальйон «Херсон». Ці дві колони почали рухатися, їх тут же почали обстрілювати з «градів» та мінометів. Про долю колони, де був батальйон «Донбас» та частини інших батальйонів, мені відомо більше. Вони прийняли бій під селом Червонопілля, підбили кілька танків супротивника й взяли в полон російських десантників. Потім вони почали вести переговори про надання їм коридору в обмін на російських полонених.

– Хто вів переговори з українськими військовими: сепаратисти чи російські військові?

Переговори з ними вели офіцери російської армії, не соромлячись

– Переговори з ними вели офіцери російської армії, не соромлячись. Крім того, я хочу уточнити, що колона стояла півтори години, не рухаючись. Вона пішла, коли її почали обстрілювати. Я не знаю, що це: трагічний збіг обставин чи більше. Під час переговорів десантники заявили нашим бійцям, що чекали нас на тому місці, де проходила колона, цілий день. Інакше, мовляв, їх би в інше місце передислокували. Друга колона, де був «Донбас», потрапила в засідку, була обстріляна. Я цілий день намагався, використовуючи всі можливості, викликати до них підкріплення. Але було заявлено, що це не можливо, що вони надто далеко знаходяться.

– А друга колона не була обстріляна?

Переговорників від другої колони захопили в полон, тобто просто не відпустили, хоч вони й вийшли на перемовини

– Швидше за все вона теж була обстріляна, але пізніше. Про це надходили дані. Переговорників від другої колони захопили в полон, тобто просто не відпустили, хоч вони й вийшли на перемовини. Я вийшов на зв’язок із групою бійців, визначив їхній склад і командира. Не можу зараз назвати всі цифри. Можу лише сказати, що з батальйону «Кривбас» 23 людини й один поранений, 10 бійців Кіровоградського полку спецпризначення й батальйон «Донбас» перебувають в оточенні.

– Яка ситуація з пораненими? Їх упродовж усього часу бойових дій не можливо було евакуювати?

– Основна проблема в тому, що у нас загальна кількість поранених – близько 100 людей. Частину важкопоранених ми вимушені були віддати російським десантникам під офіцерське слово, тому що без медичної допомоги вони б не вижили. Нам був висунутий ультиматум здатися до 20:00 п’ятниці. Частина військовослужбовців ЗСУ здалися. Не здався «Донбас» у повному складі, 23 бійця «Кривбасу» та 10 бійців із Кіровограда. Вони залишилися вірними присязі. Їм висунули новий ультиматум до шостої ранку суботи. Якщо вони не здадуться до того часу, то їх почнуть обстрілювати «градами».

– Хто, на Вашу думку, має відповідати за те, що відбувається зараз під Іловайськом?

Президент має провести розслідування, зрадники мають бути покарані, з цього треба зробити терміново висновки

– Внаслідок бездіяльності керівництва АТО впродовж двох тижнів з успішного взяття міста ми отримали фактично катастрофу, якої з самого початку АТО не було. Зрозуміло, що втрутилися різні фактори, зокрема російське вторгнення. Президент має провести розслідування, зрадники мають бути покарані, з цього треба зробити терміново висновки. Ми також звертаємося до президента, щоб він використав усі можливі важелі міжнародного впливу, аби гарантувати безпеку та життя пораненим.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG